Društvo Kultura

Brajović: Kad u salon ulazi Milivoje Živanović, ulazi cunami

Foto: Bojan Nikolić
Povodom 25 godina Glumačkih svečanosti " Milivoje Živanović" predstavljena je monografija“Sazvežđe Milivoja Živanovića“ .

Monografija, koju je priredio Milivoje Mlađenović, a uredio Bojan Gačević, glavni organizator svečanosti, predstavljena je sinoć u svečanim salonima. Mlađenović je rekao da se nada da je ovim izdanjem monografije, u kojoj su predstavljeni portreti pobednika Glumačkih svečanosti u periodu od 1995. do 2019., dat doprinos “osvetljavanju ličnosti Milivoja Živanovića i svih njegovih sledbenika koji zauzimaju mesto u istoriji srpskog teatra.”

promocija monografije

Gost promocije bio je, između ostalih, Vojislav Voja Brajović, laureat Glumačkih svečanosti, koji je ispričao susret sa Milivojem Živanovićem nazvavši ga “cunamijem”.

“Završavao sam studije i došao sam da gledam Milivoja Živanovića u predstavi Jegor Buličov sa jednom predrasudom da vidim nekog dinosaurusa na sceni, nešto što je potpuno prevaziđeno u glumi. A onda sam šokiran do današnjega dana tom činjenicom da sam video jednog od najsavremenijeg glumaca do sada..To kako je MIlivoje Živanović govorio istinu na sceni, ne znam da li je iko .”

Foto: Bojan NIkolić

“A onda je ušao u salon Milivoje Živanović. Ali znate to kad ulazi u salon Milivoje Živanović, ulazi cunami. To ulazi nešto, što nije čovek, nego pojava sa šeširom, sa kaputom, svi gledaju kako da mu pomognu da skine taj šešir. Tamo je pisalo ulaz u salon, zabranjeno je ulaziti sa šeširom i u mantilu. Naravno, on je ulazio i sa šeširom i u mantilu.”

Napominjući da je mu je veoma drago što se ovim festivalom vodi računa o MIlivoju Živanoviću, što se ceni, i iz godine u godinu proslavlja njegovo ime kroz festival, Dragan Mićanović podsetio je prisutne da mu je uloga u predstavi “Mizantrop” donela saznanje da može biti glumac.

Foto: Bojan NIkolić

Moja sećanja su bila vezana za Mizantropa prvu nagradu iz tog razloga što je to jedna od uloga gde sam konačno shvatio da mogu da budem glumac i gde sam dobio potvrdu od strane publike da ja od ovgo posla mogu živeti i preživeti.

Mićalović je bio dvostruki pobednik festivala. Osvojio je dve statuete Milivoja Živanovića za najboljeg glumca festivala u predstavama ,,Mizantrop” i ,,Iz junačkog života građanstva”, koje, kako kaže, drži pored kreveta.

Još jedan dvostruki pobednik festivala “Milivoje Živanović”, Saša Torlaković rekao je da ga Milivoje podseća na nekog iz bliske porodice. Opisao ga je kao jednostavnog čoveka koji se kada se pojavi na sceni daje posebnu energiju, čak i preko malih ekrana.

Foto: Bojan Nikolić

Prisutne na promociji pozdravili su direktorka Centra za kulturu, Galina Perić i gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend