Društvo

Brnabić: Digitalizacija ruralnih područja smanjiće unutrašnje migracije

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će digitalizacija u ruralnim područjima zaustaviti migracije iz manjih mesta u velike gradske centre.

Ona je tokom razgovora sa članovima Borda direktora Evropske investicione banke (EBRD) rekla da je uvođenje digitalizacije u ruralna područja od izuzetnog značaja za Srbiju, kako bi svi građani imali pristup brzom internetu.

Kako je saopšteno iz vlade, na sastanku je bilo reči i o ekonomskom rastu Srbije, energetici i kao ključnim činiocima privrednog rasta. Predsednica vlade je istakla da je oblast informacionih tehnologija ostvarila veliki uspeh u prethodnoj godini i da je imala značajan udeo u BDP-u, saopšteno je iz vlade.

Pored proširenja naučno-tehnoloških parkova u Čačku i Nišu, planirana je i izgradnja novog u Kruševcu. Brnabić je upoznala sagovornike sa izgradnjom Bio4 kampusa, koji predstavlja veliki iskorak za Srbiju.

Premijerka je dodala da stabilna ekonomija i podrška talentovanim mladim ljudima predstavljaju ključ održivosti i progresa jedne zemlje, navodi se u saopštenju.

Zahvalila je članovima Borda direktora što su prepoznali značaj oblasti inovacija i ulaganja u obrazovanje, budući da je EBRD kroz više projekata pomogao Srbiji u ovim sferama i dodala da je Srbiji i dalje potrebna podrška ove institucije, kako bi obezbedili održiv razvoj i privukli nove investicije.

Članovi Borda direktora EBRD-a pozdravili su rad Srbije u pomenutim delatnostima i ocenili da su oblasti digitalizacije i informacionih tehnologija ključni za dalje ulaganje.

Oni su podsetili da je banka i dalje značajan investitor u oblastima koje su važne za dalji privredni napredak Srbije i najavili su podršku u oblastima energetske efikasnosti i zelene ekonomije.