Društvo

Brnabić: Dronovi su snimali naše kasarne, srušićemo ih ako se ponovi

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da su bespilotne letelice snimale „jedan naš položaj u Kopnenoj zoni bezbednosti, naše dve kasarne“.

Dodala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao „nalog da se pojača policijska zaštita u vazduhu“.

„Taj nalog je stalan i ako se ovakve stvaru budu ponavljale, mi ćemo svaku takvu letilicu da srušimo, što bi uradila svaka zemlja“, rekla je Brnabić za Radio-Televiziju Srbije, ali nije htela da kaže čiji su dronovi, već da će više o tome govoriti Vučić ili ministar odbrane.

Na konstataciju da je podignuta borbene gotovost Vojske Srbije, ona je rekla da „postoji mnogo stranih faktora koji žele da znaju kakvi su naši planovi u vezi sa obezbeđivanjem bezbednosti Srba na Кosovu i Metohiji“.

Prema njenim rečima, „čuvaćemo mir, nastojati da utičemo na bezbednost“.

„To je u ovom trenutku veoma teško jer, s druge strane, imamo ljude koji ne razmišljaju racinalno i upotrebiće sve da destabilizuju situaciju i jednostranim potezima ugroze bezbednost, ne samo na ovim prostrorima, već šire na prostoru Balkana“, rekla je Brnabić.
Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da su za lovačku avijaciju praktično nedodirljivi mali komercijalni dronovi, jefitni i dostupni na tržištu. Dodao je da bi pojava sofistificiranih dronova sa velikim radarskim odrazom nad Srbijom značila da ih je poslala neka velika sila, praktično КFOR.

Odgovarajući na pitanje da li su dronove možda poslale Кosovske snage bezbednosti, on je naveo da se može nagađati i o nekim paralelnim snagama i policiji.

„Ako su komercijalni dronovi, mali su i dostupni na tržištu, može da ih koristi bilo koja organizacija koja želi da prikupi informacije“, naveo je Radić, kao i da se takvi, komercijalni dronovi mnogo koriste sada u ratu u Ukrajini.

Na pitanje da li je uobičajeno da se objavljuju informacije o pojavi drona nad nekom zemljom i to uz video snimak poletanja lovačkih aviona, kako bi ih eventulano uništili, on je rekao da se u ovom slučaju „šalje poruka javnosti da smo jaki i da neko brine o državi“, kao i time što je danas saopšteno da je podignuta borbena gotovost VS.