Društvo

Brnabić: Elektronska razmena dokumenata do sada uštedela 230 miliona papira

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je proces digitalizacije, odnosno elektronska razmena dokumenata izmedju organa državne uprave, od uvodjenja 2017. godine uštedela 230 miliona papira, odnosno da toliko puta gradjani nisu morali da čekaju u redu na izdavanje pojedinačnih dokumenata.

Brnabić je danas u Užicu otvorila karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija“ i istakla da će karavan ove godine proći kroz 16 gradova u Srbiji.

„Zamolićemo naše partnere iz UNDP-a i USAID-a da nastavimo da putujemo po gradovima u Srbiji, kako bi dali šansu svim našim gradjanima da se upoznaju sa Elektronskom upravom i postanu „e-gradjani““, istakla je Brnabić.

Ona je kazala da gradjani sada mogu sa svog telefona ili računara da pristupe većini usluga državne uprave, umesto da čekaju u redovima i ispred šaltera.

„Mnogo smo uradili da postanemo servis gradjana koji će biti dostupan i funkcionalan 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno, 365 dana godišnje. Medjutim, uzalud uprava i usluga ukoliko je gradjani ne poznaju. Zato smo pokrenuli karavan ‘Digitalna ekspedicija'“, izjavila je Brnabić.

Brnabić je najavila realizaciju tri velika projekta u Užicu, i to rekonstrukciju i dogradnju zdravstvenog centra i bolnice, izgradnju obilaznice oko tog mesta i završetak gradnje auto-puta do Požege.

„Naredne godine kreće realizacija prve faze obnove i dogradnje opšte bolnice. Vrednost prve faze je 20 miliona evra, a ukupna vrednost 80 miliona evra. Završena je projektno-tehnička dokumentacija, idemo na dobijanje dozvola za gradnju“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je već budžetiran projekat izgradnje obilaznice oko Užica i već sledeće nedelje biće potpisan ugovor o izgradnji projektno-tehničke dokumentacije.

„Sa izgradnjom krećemo 2022. godine. Vrednost tog projekta je 25 do 30 miliona evra“, izjavila je Brnabić.

Prema njenim rečima, do 2022. godine će biti završen auto-put do Požege, a onda će biti nastavljena gradnja do Kotromana.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je podsetila da je karavan „Digitalna ekspedicija“ započeo svoj put u avgustu ove godine i do sada je obišao devet gradova.

„Karavan će nastaviti svoj put sa ciljem da se poveća digitalna pismenost i dostupnost svih digitalnih veština svim gradjanima Srbije“, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je kazala da je popis stanovništva 2011. godine pokazao da je tada manje od polovine stanovništva bilo kompjuterski pismeno, što je, dodala je, bio poražavajući podatak.

„Od tada do danas mnogo toga se promenilo, a pandemija nam je pokazala da digitalni svet postaje nešto neophodno“, izjavila je Kisić Tepavčević.

Najavila je da će će u 20 gerontoloških centara u Srbiji uskoro biti pokrenut pilot projekat edukacije korisnika za korišćenje interneta i savrmenih sredstava za komunikaciju.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacije Tatjana Matić je kazala da smo u vreme pandemije shvatili koliko je digitalna pismenost ključna za obavljanje nekih svakodnevnih poslova.

„U periodu kovida elektronska trgovina skočila je za čak 300 odsto, a to ne bi bilo moguće da u medjuvremenu nije izgradjena odredjena telekomunikaciona infrastruktura“, izjavila je Matić.
Ona rekla da se već tri godine radi na uvodjenju lokalnih računarskih mreža u školama i do sada je taj posao završen u 1.800 škola, koje su dobile i besplatan internet i 30.000 digitalnih učionica.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević pozvala je stanovnike tog mesta da u što većem broju posete karavan „Digitalnih veština“ i upoznaju se sa digitalnim veštinama, eletronskim uslugama i značajem digitalizacije.

„Digitalna ekspedicija“ se realizuje u sklopu projekta „Nova pismenost“, koje podržava USAID i organizacija Propulsion, uz podršku UNDP-a, Vlade Srbije i resornih ministarstava.

Karavan će do kraja godine posetiće i Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend