Društvo

Brnabić garantuje da neće biti restrikcija: Neverovatna neodgovornost u EPS-u

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da može da garantuje da neće biti restrikcija struje i da se elektroenergetski sistem polako podiže, blok po blok.

Mislim da smo najgore prošli i da je najgore iza nas, rekla je Brnabić novinarima posle puštanja u rad novog portala e-Konsultacije.

Ona je navela da bi bezbednosne službe trebalo da provere o čemu se radi jer je sve ono što se desilo neverovatno.

Neverovatno mi je da imate toliki stepen nekompetentnosti ili neodgovornosti u preduzeću koje dugi niz decenija sve to isto radi, rekla je Brnabić i dodala da je neverovatno da ispadne šest blokova odjednom.

Dodala je i da ne zna da li je smenama četvorice odgovornih u lancu proizvodnje uglja i električne energije u EPS-u završena „priča“ o odgovornosti u tom preduzeću za energetski kolaps koji je pogodio Srbiju.

Brnabić je kazala da veruje da v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić ima potpuno razumevanje kolika je njegova odgovornost za energetski kolaps.

Premijerka je naglasila da voli reč „odgovornost“ i da joj je drago što se Srbija promenila u odnosu na 2012. godinu, kada je, kako je navela, zbog restrikcija struje privreda izgubila stotine miliona evra, a niko od novinara o tome nije smeo da pita, jer „nije bilo slobodnih medija“.

„Nije bilo medija koji su smeli to da pitaju, da postave pitanje koje se tada vladajućoj garnituri nije svidelo. Danas pričamo o odgovornosti i imamo brojne medije da nas pitaju da li je dovoljno što je četiri direktora EPS-a smenjeno“, istakla je ona.

Priznala je i da u Srbiji postoji problem sa v.d. funkcijama u javnom sektoru i dodala da je na to ukazivala i Evropska unija.

Premijerka je rekla da Srbija polako rešava taj problem i kazala da je nedavno postavljena direktora Elektromreža Srbije, kao i da je raspisan konkurs za direktora Srbijagasa.

Rio Tintu potrebno više transparentnosti

Brnabić je izjavila i da u poslovanju kompanije Rio Tinto, koja planira da realizuje projekat za eksploataciju litijuma „Jadar“ u Srbiji, potreban viši nivo transparentnosti.

„Ne bežim od transparentnosti, mislim da je ona saveznik u radu javne uprave i Vlade. Bila sam nezadovoljna kada sam shvatila da Memorandum o razumevaju izmedju Rio Tinta i Srbije iz 2017. godine nije objavljen. Zaista nisam znala“, kazala je Brnabič na konferenciji za novinare u Beogradu.

Rekla je da je obaveštena da se neobavezujući memorandumi uglavnom ne objavljuju, već da se medijima šalju prepričani u vidu saopštenja, nakon čega je reagovala i taj dokument iz 2017. dostavila je televiziji Juronjuz.

Ona je naglasila da više transparentnosti kompanije Rio Tinto pre svega treba da bude u odnosima sa lokalnim stanovništvom, ali ne samo sa onima koji su direktno u zoni u kojoj je rudnik planiran.

„Da li će biti rudnika, to zavisi od ljudi i studije o proceni uticaja na životnu sredinu. To su dva uslova koja je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) ranije izneo“, rekla je Brnabić.