Društvo

Brnabić: Najbolji podsticaj da se mladi vakcinišu su kovid propusnice, što je tužno

Foto: Boom93/MMV
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su se kovid propusnice pokazale kao najbolja mera za motivisanje mladih od 18 do 30 godina da se vakcinišu, što je "tužno i poražavajuće", navodeći da bi mladi trebalo da budu "na prvoj liniji fronta u borbi protiv korone".

„Da ne budem previše oštra i kritična prema mladima u Srbiji, tako je bilo i u drugim evropskim zemljama“, rekla je Brnabić na panelu „Imunizacija mladih“ na Fakultetu organizacionih nauka (FON), na kojem su, izmedju ostalog, učestvovali ministar zdravlja Zlatibor Lončar i imunolog Srdja Janković.

Ona je rekla da se ranije dnevno u Srbiji vakcinisalo 600 mladih ljudi, posle uvodjenja propusnica sa terminom od 22.00 časa 1.500, a sa pomeranjem propusnica na 20.00 časova vakcinisalo se 2.000 dnevno.

„Sada je to palo na 1.200 mladih koji se dnevno vakcinišu što je nedovoljno“, rekla je Brnabić, navodeći da se tako neće stići do koletivnog imuniteta stanovništva ni za godinu dana.

Prema njenim rečima, u uzrastu od 18 do 30 godina vakcinisalo se 27,5 odsto, a još gore u uzrastu od 12 do 17 godina, svega 3,13 odsto.

Na pitanje da li će se mera kovid propusnica proširiti, ona je navela da su „na stolu uvek sve opcije“, ali da ne želi da uvodi marketniški mere koje posle ne mogu da se kontrolušu, niti imaju mogućnost sankcionisanja.

„U ovom trenutku epidemiološka situacija je svakog dana sve bolja, ali ne znači da će tako i ostati. I neće, ako se obim vakcinacije ne poveća“, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je borba protiv korone „užasno skupa“ jer mora da se nabavlja zaštitna oprema, testovi, lekovi, kao i da je neophodo da se „štiti ekonomija“, da bi ta borba mogla da se nastavi.

Panel su organizovali FON, Studentski parlament Univerziteta u Beogradu i Studentska konferencija univerziteta Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend