Društvo

Brnabić: Podrška građana članstvu u EU 57 odsto – najviše u proteklih pet godina

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Podrška građana Srbije članstvu u Evropskoj uniji (EU) trenutno je, prema najnovijim istraživanjima, 57 odsto, najveća u proteklih pet godina, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i istakla da vlada nastavlja da radi po preporukama Evropske komisije.

Fokusiramo se na preporuke i nastavljamo dalje da radimo, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije tokom rasprave o Izveštaju Evropske komisije o Republici Srbiji za 2021. godinu.

Prema njenim rečima, dok su se evropske integracije zagovarale samo deklarativno, bez ozbiljnih reformi, podrška je bila 40, 41 odsto, jer ljudi nisu razumeli niti videli šta im taj proces donosi.

Brnabić je poslanicima saopštila da Izveštaj o napretku prvi put od 2016. godine sadrži pozitivan narativ o vladavini prava u Srbiji i konstatuje napredak u slobodi izražavanja i medija.

To je izuzetno važno jer smo kao Vlada mnogo pažnje poklonili ovom pitanju, osnovali smo Radnu grupu za punu implementaciju Medijske strategije i Radnu grupu za bezbednost novinara, rekla je premijerka, uz zahvalnost Delegaciji EU i OEBS što učestvuju u njenom radu.

Govoreći o delu Izveštaja koji se odnosi na ekonomiju, ona je rekla da on sadrži pohvale za brži napredak od očekivanog u pandemiji koronavirusa, i navela da će rast BDP biti verovatno preko sedam odsto, a da je privreda pala minimalno 0,9 odsto.

Brnabić je rekla da su dva ključna prioriteta Vlade vladavina prava i zaštita životne sredine.

A u novom Izveštaju, na ponos svih nas, konstatovan je napredak u vladavini prava, manje-više, ipak napredak, rekla je premijerka Srbije.

Kako je naglasila, jasno je da je EK članicama preporučila otvaranje oba klastera sa Srbijom, 3 i 4 sa ukupno 12 poglavlja, „ali i da, ukoliko na Međuvladinoj konferenciji u decembru otvorimo makar jedan klaster, i to bi bio pozitivan signal za Srbiju i Zapadni Balkan“.

Borićemo se i nadam se da ćemo do kraja godine imati otvaranje klastera, poručila je premijerka.

Prema njenoj oceni, posebno je važno da se proteklih 12 meseci na evropskim integracijama radi otvoreno sa svim činiocima društva i u dijalogu sa Nacionalnim konventom o EU i da se vlast dalje fokusira na implementaciju preporuka iz Izveštaja EK.

Elektromreže Srbije i Srbijavode nemaju više v.d. direktore

Kako je naglasila, u skladu s preporukom da se smanji broj vršilaca dužnosti u javnoj upravi, Vlada Srbije je na današnjoj sednici imenovala rukovodioce iz v. d. statusa direktora preduzeća Elektromreže Srbije i Srbijavode.

Takođe, Brnabić je poslanicima rekla da će im uskoro stići u proceduru zakon o medijima i o elektronskim komunikacijama.

„Uskoro očekujem zakon o medijima i o elektronskim komunikacijama da dođe pred vas, i o tome radimo ozbiljno sa više činilaca“, rekla je ona i izrazila nadu da će do kraja godine biti doneta i Strategija saradnje sa civilnim društvom.

Brnabić je dodala da, međutim, postoji neslaganja sa Evropskom komisijom u vezi s Kosovom i Metohijom.

„Nefer je da pozivate obe strane na punu implementaciju sporazuma, ako je jedna, Beograd, ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a drugu stranu pozivate na primenu, a oni ne samo da ne rade, ništa na primeni, već i otvoreno poručuju da neće uraditi ništa na sprovođenju Briselskog sporazuma, devet godina od potpisivanja nema Zajednice srpskih opština, što je kičma sporazuma“, izjavila je Bnabić.

To su stvari oko kojih se ne slažemo, ali na njima dalje radimo, dodala je premjerka i poručila da se nikad ne sme smetnuti sa uma da je Srbiji EU najvažniji partner, i kao donator i kao kreditor važnih projekata.

Brnabić: Vučić stavio tačku na temu Rio Tinta

U debati tokom skupštinske rasprave, Brnabić je pomenula ekološke proteste i rekla da je na temu projekta Rio Tinto u sredu u svom obraćanju javnosti stavio tačku predsednik Aleksandar Vučić govoreći o tome „ko ga je (Rio Tinto) doveo i ko je dao prvih devet dozvola, i za bušenja i za istraživanja“.

To je bilo 2009, to je bilo Ministarstvo zaštite životne sredine i ministar Oliver Dulić, toliko o brizi za životnu sredinu, rekla je Brnabić.

Osvrnula se i na predstojeći referendum i najavila da će Vlada dati sve od sebe za jaku dobru kampanju da građanima objasni zašto je važan i o čemu se odlučuje na raferendumu 16. januara.

Mislim da smo konsenzus postigli i čini mi se da je i ovo pokazalo koji smo standard vladavine prava postigli, zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić je rekla da predstavljanju Izveštaja u parlamentu ne prisustvuje ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, pošto nije u mogućnosi, jer je na predstavljanju evropskog projekta izgradnje Niš – Pločnik sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i šefom Delegacije EU Emanueleom Žiofreom, a da je ministarka pravde Maja Popović na Brdu kod Kranja na Ministarskom forumu Zapadnog Balkana o pravosuđu.

Prethodno je poslanicima Izveštaj predstavila predsednica Odbora za evrospke integracije Elvira Kovač, koja je istakla da taj dokument u odnosu na prethodne sadrži pozitivan ton i da, uz ocenu „ograničeni napredak“, daje zaključak da je Vlada Srbije u prvoj polovini ove godine postavila odnose sa EU i vladavinu prava kao prioritete.

Podsetila je da su usvojene pregovaračke pozicije za četitri poglavlja u pregovorima sa EU.

Kao pozitivna dostignuća navodi se da je pokrenuta ustavna reforma u pravosuđu i revizija kodeksa ponašanja narodnih poslanika, u skladu sa GREKO preporukama, kao i rezultate u međustranačkom dijalogu, navela je Kovač i predočila da se ključni izraz – ograničeni napredak- u Izveštaju pominje 62 puta.

Ograničeni napredak uz umerenu pripremljenost, ocena je EK koja daje preporuke da se nastavi reforma u vladavini prava, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, procesuiranju ratnih zločina, da se radi na slobodi izražavanja, manje napada na političke neistomišljenike, preporuke da se unapredi sloboda izražavanja i da Srbija ojača institucije za zaštitu ljudskih prava i demonstrira vidljiv napredak u ostvarivanju prava manijina na teritoriji cele zemlje, navela je Elvira Kovač.

Prema njenim rečima, konstatovano je da nije bilo napretka u tri poglavlja u zaštiti potrošača i zdravlja.

Sve ocene numerički sumirane iz Izveštaja za 2021. na skali 1 do 5, daju Srbiji ocenu 2,8, navela je Kovač.