Društvo

Brnabić: Srbija donira tri miliona evra za pomoć Ukrajini

Foto: Boom93/MMV
Srbija će izdvojiti tri miliona evra za pomoć deci i raseljenima unutar i van Ukrajine, izjavila je premijerka Ana Brnabić na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Ukrajinu u Varšavi.

Brnabić je putem video linka rekla da će pomoć biti upućena kroz sistem UN, od čega 1,5 miliona preko Fonda UN za decu (Unicef), a 1,5 miliona preko Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), prenela je Vlada Srbije.

Brnabić je rekla da je Srbija svesna značaja i potrebe pružanja humanitarne pomoći civilima u konfliktnim situacijama, posebno deci kao izuzetno ranjivoj kategoriji stanovništva, s obzirom na iskustvo sa velikim brojem izbeglica i interno raseljenih lica na sopstvenoj teritoriji.

Srbija od početka konflikta u Ukrajini sa posebnom pažnjom prati posledice po civilno stanovništvo, tešku humanitarnu situaciju i povećanje broja izbeglica i interno raseljenih lica, navela je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija 24. marta glasala za usvajanje Rezolucije o humanitarnim posledicama agresije na Ukrajinu u Generalnoj skupštini UN i da je Vlada Srbije 27. februara usvojila odluku o pružanju humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine i aktivirala Privremeni zaštitni mehanizam za raseljena lica koja dolaze iz te zemlje.

Međunarodnu donatorsku konferenciju organizovali su premijeri Poljske i Švedske, Mateuš Moravjecki i Magdalena Anderson, u saradnji sa predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišelom i Ursulom fon der Lajen. Donatori, vlade i privatne kompanije, okupljeni danas u Varšavi, obećali su 6,5 milijardi dolara za hitnu pomoć Ukrajini.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Narod nema hleba da jede a ona daje donacije.Bas čist bezobrazluk.Ljudi jedva skupljaju kraj sa krajem.Radimo po deset sati da bi preživjeli.Ne vidjamo decu .Rastu pored nas a nemamo vremena za njih

%d bloggers like this:
Send this to a friend