Društvo

Brnabić: Srbija pokazala da ume da se nosi sa krizama, ne odustaje od puta ka EU

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija prethodnih godina pokazala da ume da se nosi sa krizama i da ne odustaje od evropskog puta, odnosno učlanjenja u Evopsku uniju.

„Zahvaljujući dobrim merama povećana je zaposlenost i očuvana finansijska stabilnost. Borili smo se za svaku stranu direktnu investiciju i bavili popravljanjem poslovnog okruženja”, rekla je Brnabić na zatvaranju 30. Kopaonik biznis foruma. Ona je istakla da su iz godine i u godinu sve veća ulaganja u kapitalnu infrastrukturu, enegetiku i životnu sredinu, a uporedo je mnogo urađeno u digitalnoj transformaciji.

„Transformacija energetskog sektora i ulaganja u biotehnologiju i veštačku inteligenciju biće prioriteti u narednom periodu”, kazala je premijerka.

Komentarišući geopolitičku situaciju kaja utiče na Srbiju, Brnabić je rekla da Srbija ne odustaje od evropskog puta i da donosi odluke koje su najbolje za državu, ali su i najteže i brani ih argumentima, Ustavom i međunarodnim pravom.

„Evropske integracije su za Srbiju važne jer sve mere koje se na tom putu donose su korisne i za privredu i za građane. Sve i da EU kaže da nema proširenja u narednih 10 godina to ne bi ništa promenilo u reformama koje srovodi Vlada na čijem sam čelu jer su sve te reforme u interesu Srbije i dovešće je do EU”, rekla je Brnabić.

Na pitanje kako da Srbija u ekonomiji ne bude „zaglavljena” izmedju SAD i Kine, premijerka je rekla da je Evropa najvažniji ekonomski partner Srbije, dok je u sektoru usluga SAD najvažniji partner, a kineske kompanije koje rade u Srbiji su najveći izvoznici.

„Trudićemo da i dalje budemo otvoreni za ceo svet, da imamo što više stranih investicija. Sporazum od slobodnoj trgovini sa Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, koji su u pripremi, otovoriće dodatni prostor za trgovinsku razmenu i upliv nove tehnologije”, rekla je Brnabić.