Društvo

Brnabić: U fokusu Vlade 35 projekata, vrednih 177 miliona evra

Foto: Boom93/MMV
U fokusu Vlade Srbije će biti dostupnost finansiranja inovativnih kompanija, razvoj digitalne infrastrukture, istraživanje i razvoj kroz 35 projekata, vrednih 177,6 miliona evra, rekla je danas predsednica Ana Brnabić, a saopštio je njen kabinet.

Ona je, predsedavajući prvoj sednici Saveta za podsticanje razvoja digitalne ekonomije, inovacija, visoko-tehnološkog preduzetništva i digitalizacije (Savet za razvoj digitalne ekonomije), rekla da je zahvaljujući dosadašnjem radu i rezultatima Saveta za IT i inovaciono preduzetništvo, Srbija danas prepoznata kao zemlja koja značajno ulaže u razvoj e-uprave, inovacija i digitalizacije.

Novoformirani Savet je nastavak Saveta za IT i inovaciono preduzetništvo i u „fokusu njegovog rada biće digitalizacija celokupne privrede“.

„Posebno su značajni rezultati postignuti kada je reč o obrazovanju i inovacionoj infrastrukturi, izgradnji naučno-tehnoloških parkova i startap centara“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je „pred nama pet novih prioriteta i to su: veštačka inteligencija, biotehnologija i biomedicina, pametni gradovi, budućnost mobilnosti i upotreba geoprostornih podataka“.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je da je digitalizacija doprinela duplo većem broju elektronskih transakcija koje su sa 17,8 milijardi dinara u 2019. dinara porasle na 32,8 milijarde u 2020. godini, a prošla godina završena je i sa 2013 onlajn prodavnica.

„Mi dalji razvoj kako elektronske trgovine, tako i digitalne ekonomije vidimo u dodatnom razvoju telekomunikacione infrastrukture i digitalnih veština. Oko 940 škola je prošle godine i 950 ove, dobilo nove računare i opremu, a 90.000 domaćinstava u ruralnim mestima dobija telekomunikacionu infrastrukturu“, rekla je Matić.

Direktor odeljenja za preduzetništvo i investicije u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Dušan Vasiljević rekao je da je najveći izazov za Srbiju da se obezbede veća ulaganja privrede u istraživanje i razvoj i kao primer dobre prakse naveo StarTech program, koji sprovodi NALED, a koji u potpunosti finansira Kompanija Filip Moris.

„U naredne tri godine putem grantova biće dodeljeno više od 3,5 miliona dolara i tim sredstvima podržano je oko 100 domaćih startap timova, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća“, rekao je Vasiljević.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend