Društvo

Brnabić: Za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda potrebna ulaganja od šest milijardi evra

Foto: Boom93/MMV
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je procenjeno da je potrebno ulaganje od šest milijardi evra u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kako bi se dostigli najveći evropski standardi u ovoj oblasti.

Ona je na potpisivanju Zajedničke deklaracije o namerama u vezi sa strateškom saradnjom u oblasti klimatskog delovanja Srbije i Nemačke u vrednosti 309 miliona evra, navela da su Zelena agenda i zaštita životne sredine jedan od dva ključna prioriteta Vlade u ovom mandatu.

„Važno je da nakon decenija nebrige i nedostatka investicije u oblast zaštite životne sredine, danas postavljamo ovo kao jedan od naših ključnih prioriteta“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, tri osnovna cilja Vlade u ovoj oblasti su da unapredi kvalitet vazduha i da se sistematski radi na njegovoj zaštiti, da unapredi upravljanje čvrstim otpadom i otpadnim vodama.

„Jedna od stvari na kojoj ćemo raditi je prilagodjavanje naše ekonomije i društva klimatskim promenama“, kazala je premijerka.

Ona je podsetila i da je Nemačka najveći bilateralni donator Srbije, kao i da je u poslednjih 21 godinu kroz razne oblike razvojne pomoći uložila oko dve milijarde evra u reforme Srbije.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je sa državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Marijom Flahsbart potpisala Zajedničku deklaraciju, izjavila je da na ovaj način dve zemlje potvrdjuju da su spremne da se zajednički pridruže globalnoj inicijativi za sprečavanje klimatskih promena i da na održiv i efikasan način rade na zelenoj, otpornoj i održivoj ekonomiji.

„Na evropskom putu jedan od važnih koraka je i otvaranje Klastera 4 koji pokriva teme o kojima smo danas razgovarali, energetika, transport, zaštita životne sredine, klimatske promene, digitalizacija i transevrospke mreže“, istakla je Joksimović.

Prema njenim rečima cilj je ne samo da se unaprede bilateralni odnosi sa Nemačkom i da evropske integracije dobiju na dinamici, već i da svaki gradjanin oseti korist od ovog procesa.

Flahsbart je navela da je Nemačka danas zainteresovana da se region Zapadnog Balkana kreće mirnim putem razvoja.

„Prioritet pregovora je ova izjava o namerama, što je veliki stepenik Srbije na putu za ispunjenje ciljeva zelenog plana EU. Važno je da u programu za obnovljive energije i za održivi razvoj gradova pravimo podsticaje i napredak“, rekla je ona.

Prema njenim rečima pitanje pristupa EU i zaštite klime je pitanje konkurentnosti Srbije, kao destinacije za investitore, jer što se bolje država ovim ciljevima približava to će biti više atraktivna za investicije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend