Društvo

Brnabić: Zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade Srbije

Foto: Boom93/MMV
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas, u obraćanju na kineskom globalnom eko-forumu "Guejang 2021", da će Srbija u narednih nekoliko godina uložiti gotovo šest milijardi evra u upravljanje vodama, od čega 4,3 milijarde za zaštitu voda od zagadjenja, a milijardu i po u vodosnabdevanje.

Brnabić je istakla da je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije unapredjenje sistema finansiranja i investicionih ulaganja i planiranja u sektoru zaštite životne sredine i realizaciji konkretnih projekata u ovoj oblasti, objavila je Vlada Srbije na svom sajtu.

„Uložićemo sredstva u unapredjenje monitoringa kvaliteta vazduha, u zamenu kotlova za grejanje putem prelaska na gorivo koje manje zagadjuje. Gradićemo nove regionalne centre za upravljanje otpadom i raditi na zatvaranju i saniranju oko 3.500 nelegalnih deponija u gradovima i opštinama širom Srbije, a izdvojićemo sredstva i za povećanje pošumljenosti zemlje“, navela je ona.

Premijerka je istakla da Srbija i Kina imaju intenzivnu saradnju i u oblasti zaštite životne sredine, sa ogromnim potencijalom za njeno dalje unapredjenje i proširenje.

Predsednica Vlade Srbije je podsetila na to da je sa kineskom kompanijom CRBC potpisan ugovor za izgradnju kanalizacione infrastrukture u vrednosti od 2,73 milijarde evra, kao i izgradnju infrastrukture za odlaganje komunalnog, čvrstog otpada u vrednosti od 265 miliona evra.

„Ukupna vrednost projekta ‘Čista Srbija’ je oko tri milijarde evra i realizovaće se u sedamdesetak opština u Srbiji. Ovaj projekat vidimo samo kao početak saradnje Srbije i Kine u oblasti zaštite životne sredine“, navela je Brnabić.

Smatra da postoji značajan prostor da se svestrana saradnja u oblasti zaštite životne sredine i zelene transformacije dalje produbuljuje, napomenuvši da je svetu danas potreban novi koncept razvoja koji smanjuje zavisnost od fosilnih goriva, odvaja rast od upotrebe novih resursa i u kojem su najsiromašniji i najranjiviji zaštićeni od posledica tranzicije.

„Eko-civilizacija kao koncept je važan doprinos svim manjim državama, kao ideja čiji je cilj da pospeši održivi razvoj putem razmena znanja, iskustava i praktične saradnje sa Kinom i drugim zemljama. Saradnja će nas dovesti bliže ostvarenju ciljeva održivog razvoja UN do 2030“, rekla je Brnabić.

Istakla je i da se Srbija danas nalazi u fazi razvoja kada je neophodno okretanje temi životne sredine i ekološke održivosti, te da Vlada Srbije radi na razvoju strateškog i pravnog okvira za niskougljenični razvoj i cirkularnu ekonomiju.

Ona je podsetila na stremljenje Srbije da smanji emisiju gasova sa efektom straklene bašte od 13,2 odsto u poredjenju sa 2010. godinom i od 33,3 odsto u poredjenju sa 1990. godinom.

Brnabić je istakla i da će Srbija povećati energetsku efikasnost i procenat obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije, kao i u industriji, grejanju i transportu, a te ambicije će biti iskazane u budućoj strategiji niskougljeničnog razvoja sa akcionim planom i integrisanim planom za energetiku i klimu, koje će ubrzo biti usvojene.

„Vidimo Srbiju 2050. godine kao niskougljenično društvo sa kompetitivnom i ekonomijom koja efikasno koristi resurse, a gradjanima omogućava nova zelena radna mesta i kvalitet života u klimatski otpornijem društvu“, poručila je Brnabić.

Ona je navela i da je Srbija trenutno jedina zemlja u regionu koja je izradila mapu puta za cirkularnu ekonomiju, koja daje smernice za razvoj moderne, resursno i energetski efikasne cirkularne ekonomije i povezuje aktere koji učestvuju u procesu tranzicije iz linearne u cirkularnu ekonomiju.

Srbiji je, kako je rekla, veoma značajno iskustvo partnera iz Kine u dostizanju balansa izmedju zahteva za brzim rastom BDP-a, pravednom raspodelom nove vrednosti i očuvanjem životne sredine i održivim razvojem.

Brnabić je istakla i da su politički odnosi Srbije i Kine izvanredni i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo, dodajući da je ponosna na to što su odnosi dveju zemalja na najvišem istorijskom nivou.

Ona je ponovila da Srbija pridaje veliku pažnju i podršku kineskoj inicijativi „Pojas i put“ i sveobuhvatnoj platformi saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

„Eko forum global Guejang“ se organizuje od 2009. godine i jedini je forum na visokom nivou na temu ekologije i zaštite životne sredine koji se organizuje u Kini na nacionalnom nivou.

Ovaj forum održava se danas i sutra u gradu Guejang u provinciji Guejdžou, a tema ovogodišnjeg foruma je niskougljenična transformacija i zeleni razvoj.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend