Društvo

Broj obolelih padne, pa skoči – dr Kisić Tepavčević ima objašnjenje zašto se to događa

Zamenica direktora "Batuta" dr Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da se poslednjih nedelja beleži trend pada obolelih, i da u Srbiji nema nijednog novog žarišta koronavirusa. Napominje da je veći broj otpusta nego prijema u bolnicama, ali da ne smemo da se opustimo. Navodi da se prati učestalost obolevanja osoba koji se vraćaju sa letovanja i da ako se donese odluka o karantinu nakon povratka iz određene zemlje da će javnos o tome biti blagovremeno obaveštena.
Screenshot (YouTube)

Darija Kisić Tepavčević je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da se poslednjih nedelja beleži trend pada broja obolelih.  Darija Kisić Tepavčević je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da se poslednjih nedelja beleži trend pada broja obolelih.

„On nikada nije linearan. To ne mora da znači da svaki novi dan bude sve manji broj obolelih. Manje je opterećenje sistema. U kovid ambulantama i dalje ima pacijenata i to rezultira otkrivanjem novih slučajeva. Bitno je naglasiti da se poslednjih nedelja beleži veći broj otpuštenih iz bolnica nego primljenih. Sve je manji broj onih sa težom formom bolesti“, naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

Ne može da se kaže da je stabilna epidemiološka situacija jer je virus tu, ali je sve manji broj obolelih. „Naučili smo da broj obolelih zavisi isključivo od primene preventivnih mera. Zato bi trebalo bi da nastavimo da se ponašamo odgovorno i savesno i sigurno će to uroditi plodom“, napominje Kisić Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima, nema nijednog novog žarišta gde je zona intenzivne žarišne transimisije, al i je najveći broj slučajeva je iz glavnog grada.

„Iako su bile neke drugačije hipoteze, ovaj virus se prenosi direktno, kapljično, direktan kontakt putem poljupca, ali i preko sveže kontaminiranih predmeta. Preventivne mere su ono što nas spasava od infekcije“, dodaje Kisić Tepavčevićeva.

Svako okupljanje nosi faktor rizika

Navodi da svako okupljanje predstavlja neki faktor rizika.

„Ako se poštuju mere taj rizik se svodi na minimum. Moraćemo da naučimo da živimo sa virusom. Ponavljamo jedno te isto, ali to je nešto što zaista spasava živote“, ukazuje zamenica direktora „Batuta“.

Navodi da je sve stabilnija situacija i sigurno ćemo ići u tom pravcu.

„To nikako ne znači da treba da se opustimo. Virus je tu i moramo da poštujemo mere da bismo sačuvali sebe i svoju porodicu“, kaže Kisić Tepavčevićeva.

Na pitanje kada će se produžiti rad kafića, restorana i super marketa Kisić Tepavčevićeva navodi da nas to čeka u narednom vremenskom periodu. Prioritet da smognemo snage da se ponašamo kao prethodnih nedelja

„Ne treba to da nam bude prioritet. Prioritet treba da smognemo snage i ponašamo se kao i prethodnih nedelja“, kazala je Kisić Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima, nosićemo maske sve dok je virus prisutan.

„Preventivne mere će nas štititi i od drugih respiratornih infekcija“, ukazuje Kisić Tepavčevićeva.

Intenzivno se, ističe, prati epidemiološka situacija i prati se učestalost obolevanja osoba koje se vraćaju sa letovanja.

„Epidemiološka situacija je lošija u svim tim zemljama nego u našoj zemlji i da iako su na odmoru moraju da poštuju preventivne mere. Želimo da sprečimo da ako se neko inficira u nekoj do drugih zemalja, da se nastavi transmisija u našoj zemlji. Apelujem na sve osobe koje se vraćaju u našu zemlju da se u narednih 14 dana po povratku ponašaju još odgovornije i savesnije“, navela je Kisić Tepavčevićeva.

O samoizolaciji nakon povratka iz određenih država navodi da je to nešto što se razmatra svaki dan.

„Napominjem, radi se aktivan epidemiološki nadzor i ako se donese takva odluka bićete blagovremeno obavešteni“, zaključila je Kisić Tepavčevićeva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend