Društvo

Brzom saobraćajnicom Požarevac – Golubac od sredine 2025. godine

Foto: printscreen/YT

Foto: printscreen/YT

Dunavski koridor potpuno će promeniti saobraćajnu komunikaciju u istočnom delu Srbije, što će rezultirati novim investicijama u turizmu i industriji, naveo je Aleksandar Antić, direktor Koridora Srbije.

Brza saobraćajnica kroz istočnu Srbiju će u dužini od skoro 70 km spojiti Požarevac, Golubac i Veliko Gradište sa Koridorom 10.

Radovi na izgradnji Dunavskog koridora počeli su u novembru prošle godine.

Nadležni kažu da će brza saobraćajnica oživeti Braničevski okrug, privući investicije, ali i doprineti razvoju turizma.

Kada bude gotova, od Beograda do Golupca će se stizati za 70 minuta.

U brzu saobraćajnicu dugu 60 kilometara biće uloženo više od 330 miliona evra. Trenutno se intenzivniji radovi izvode između Velikog Gradišta i Golupca, kao i kod Požarevca.

“Ova prva deonica od auto puta Beograd-Niš i petlje kod Požarevca do obilaznice oko Požarevca je posebno za nas osetljiva zato što sve radimo pod saobraćajem”, naveo je Aleksandar Antić direktor Koridora Srbije.

Brza saobraćajnica imaće po dve trake u oba smera, širine 3,5 metara, a duž cele trase radnici će podići 52 mosta I nadvožnjaka.

Trenutno je na sve tri deonice raspoređeno 200 radnika i 150 jedinica mehanizacije. Kada počne izgradnja objekata broj radnika će se povećati.

“Očekujemo vrlo brzo da krenemo da radimo na mostovima. Imamo nekoliko značajnih mostova, a prvi je preko Velike Morave i očekujem da ćemo u narednom period imati daleko intenzivnije radove na tim objektima.  Koridor otvara potencijale čitavog ovog kraja, jer Istočna Srbija predstavlja jedan veliki turistički potencijal. Ova brza saobraćajnica će pored toga otvoriti čitav novi niz perspektiva I za ljude I za investicije i otvaranje novih radnih mesta”, zaključio je Antić.

Izvođač radova je kineska kompanija Shangdong Hi Speed Group.

U ranijim izjavama direktora Koridora Srbije završetak brze saobraćajnice planiran je za 2024. godinu, međutim, prema poslednjim najavama, radovi će biti završeni do sredine 2025. godine.

Kuda će proći brza saobraćajnica

Nova saobraćajnica počinje od isključenja sa autoputa kod požarevačke petlje i uglavnom prati postojeću trasu takozvanog „beogradskog puta“ i obilaznice za Veliko Gradište, a nakon prelaska Mlave samo u nekim delovima prati sadašnju saobraćajnicu, obilazeći sela na teritoriji Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca. Postojeći put bi trebalo da bude zadržan za odvijanje sabraćaja u samim naseljima.

Širina jedne vozne trake bi trebalo da bude 3,50 metra, a zbog konfiguracije terena i ukrštanja sa vodotokovima planirana je izgradnja većeg broja različitih objekata, kao što su mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci i propusti.

U koridoru novog državnog puta Prve-be (IB) kategorije moguće je formiranje odmorišta sa prostorom za parkiranje, benzinskim pumpama, javnim govornicama i po potrebi restoranima i prodavnicama. Obostrano, na 66 kilometru saobraćajnice planom je predviđeno formiranje odmorišta .

Biće dozvoljeno zadržavanje postojećih stanica za snabdevanje gorivom, pri čemu će svi elementi uređenja lokacija i njihove rekonstrukcije biti definisani izradom urbanističkog projekta.

U pitanju su stanice na 6.kilometru sa desne strane kod Male Krsne, na 6.kilometru sa leve strane kod Male Krsne, na 10.kilometru sa desne strane kod Dragovca. Takođe, pumpa na izlazu iz Požarevca sa desne strane u smeru ka Beogradu, na izlazu iz sadašnjeobilaznice se zadržava u funkciji.

Prostornim planom je utvrđen položaj ukupno 24 raskrsnica i petlji, kao i 22 podvožnjaka i nadvožnjaka na budućoj trasi.