Društvo

Budimović: Još uvek nema nestašice mleka u pravom smislu te reči

mleko ilustracija

mleko ilustracija

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je danas za RTS da još nema nestašica mleka „u pravom smislu te reči“, već da se radi o smanjenoj proizvodnji i povećanoj tražnji za pasterizovanim i UHT (dugotrajnim) mlekom.

Kao razloge za manje mleka na rafovima prodavnica nabrojao je smanjenje proizvodnje zbog niže produktivnosti mlečnih krava, zbog „decenijskog lošeg odnosa prema mlečnom govedarstvu“, ali i lošeg kvaliteta stočne hrane zbog sušne godine.

Na pitanje da li ćemo uvoziti mleko odgovorio je konstatacijom da se i sada dosta uvozi dosta mleka i mlečnih proizvoda, i naveo podatak da je za sedam meseci ove godine uvezeno mleka i mlečnih proizvoda za 104 miliona evra, što je gotovo duplo više nego u istom periodu prošle godine.

„Mleka će verovatno biti u dovoljnim količinama, ali je ova situacija ‘znak uzvika’ za vrlo delikatno stanje u mlečnom govedarstvu Srbije… mislim da je krajnji trenutak da se svi dogovorimo kako da pomognemo farmerima“, ocenio je Budimović i upozorio da proizvodnja mleka ne može lako da se poveća.

Skrenuo je pažnju i na podatak da je za deset godina broj mlečnih krava u Srbiji smanjen za 55.000 prema zvaničnim podacima, ali da procene govore da bi taj broj mogao da bude i veći.

„To je oko 255 miliona litara mleka manje na godišnjem nivou, i ta tendencija će se možda nastaviti, a dalji pad u proizvodnji može se zaustaviti samo ‘sistemski’“, rekao je Budimović.