Društvo

Budući srednjoškolci predaju liste želja, obavezne maske prilikom dolaska u školu

Usled izmenjenog kalendara upisa u srednje škole, svršeni osnovci danas i sutra od 8 do 15 časova, predaju liste želja u matičnim školama. Zbog novonastale situacije uslovljene širenjem koronavirusa, škole su preduzele sve mere bezbednosti, pa će tako đaci dolaziti u grupama od nekoliko učenika.
Boom93/N.Stojićević

Prema rečima Margarete Sekulović, direktorke osnovne škole “Sveti Sava” u Požarevcu, napravljene su tri grupe u rasponu od sat i po vremena, a odeljenske starešine su unutar odeljenja pravile raspored kako bi učenici dolazili pojedinačno, da se ne bi susretali i da ne bi bilo mnogo ljudi u školi istovremeno.

“Naravno učenici moraju da koriste zaštitne maske, kao i svi mi u školi, s tim da mi korostimo i rukavice”, ističe Sekulović.

Prilikom popunjavalja liste želja, veoma je bitno da đaci navedu što više škola, jer se može desiti da ostanu neraspoređeni. Dešavalo se da čak i vukovci ostanu neupisani jer su u listu želja uneli samo jednu školu, ali nisu imali dovoljno bodova za nju. Pošto nije bilo drugih navedenih solucija, morali su da konkurišu ponovo, na mesta koja su ostala nepopunjena. Prvo treba navesti školu i šifru obrazovnog profila koji đak želi da upiše, a zatim one za koje je manje zainteresovan.

“Škola je sugerisala učenicima koliko je mogla i gde smo mogli da učenici popune liste želja do kraja, ali budući da su i roditelji u to uključeni, dešava se da neki roditelji insistiraju na tome da na listama ostanu samo dve ili tri želje. Naša preporuka je da je to malo i da postoji verovatnoća da sa tako popunjenom listom učenici ostanu neraspoređeni, ali ukoliko roditelji insistiraju mi ostavljamo liste želja tako kako su oni popunili”, navodi direktorka.

Danas i sutra je predaja lista želja, dok je u nedelju 5. jula kontrola lista i eventualno ispravka greški.

Kako dodaje Sekulović, u nedelju u školi dežuraju i tada će biti napravljen raspored kako bi učenici mogli da dođu i da zajedno sa svojim primerkom liste želja potvrde da je redosled unetih želja ispravan.

“Kada to potvrdimo, to ide u republičku bazu nakon čega se vrši raspored dece u željene obrazovne profile”, zaključuje Sekulović.

Konačan raspored učenika po školama biće objavljen u sredu 8. jula, a već narednog dana je zakazan upis u srednje škole kada će biti poznata i preostala slobodna mesta za drugi upisni krug.

Učenici mogu da provere svoje liste želja kao i konačan raspored po školama i onlajn putem svoje šifre, odnosno ID broja na sajtu upis.mpn.gov.rs.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend