Društvo

Čekaju se naredni koraci oko uklanjanja preostalih cisterni sa opasnom materijom kod Pirota: Još nije poznato da li će se amonijak pretočiti

Pixabay/Ilustracija
Danas je održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Pirota u proširenom sastavu na kome se razgovaralo o daljim potezima oko uklanjanja preostalih cisterni sa amonijakom na pruzi kod Sopotskog Hana nedaleko od Pirota.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva zaštite životne sredine, Infrastruktrure Železnice Srbije, Azotare Pančevo, firme Tekon koja radi procenu rizika za azotaru, Eliksira Pančevo, Sektora za vanredne situacije Beograda, Agencije za bezbednost saobraćaja, direktorka Batuta i predstavnici drugih organizacija koje učestvuju u sektorskim opreativnim aktivnostima Štaba.

Gradonačelnik Pirota i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Vladan Vasić izjavio je posle sednice da je formiran mini operativni štab koji će imati zadatak sprovođenje načina uklanjanja preostalih cisterni sa amonijakom na pruzi kod Sopotskog hana nedaleko od Pirota.

– U mini operativnom štabu su i predstavnici Infrastrukture Železnice Srbije, Azotare Pančevo, firme Tekon, Eliksira i Kargo Srbije. Tokom dana će članovi mini operativnog štaba izaći na mesto nesreće curenja amonijaka na pruzi kod Sopotskog Hana i uraditi detaljnu analizu uklanjanja preostalih cisterni, rekao je Vasić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

On je dodao da će komisija doneti odluku na osnovu stanja kako pristupiti uklanjanju, odnosno kojim redosledom.

-Još nije poznato hoće li se amonijak pretočiti ili će se pune cisterne podizati na prugu.

Ovaj štab će imati zadatak da uradi analizu za svaku od cisterni koje su prevrnute, da napravi plan i dinamiku njihovog uklanjanja, kao i plan popravke šina i pruge. Do kraja dana očekujemo njihov plan uklanjanja cisterni ali ne znamo kada će to početi jer je ceo taj proces skopčan sa puno rizika. Za svaku od njih mora da se uradi plan kako da se uklone i na koji način, rekao je Vasić.

Najverovatnije ovaj posao neće početi u utorak 3. januara, kako je ranije najavljeno.

Do sada je 6 cisterni pomereno sa mesta nesreće i one se nalaze u Šapcu, 7 je na pruzi ka Dimitrovgradu, 2 su još na pruzi u Staničenju, a preostale 4 prevrnute pored pruge.

Podsećamo akcident se dogodio 25. decembra prošle godine u 17,30 kod Sopotskog hana kada su se prevrnule četiri cisterne a iz jedne je curio amonijak.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend