Društvo

Cena bagremovog meda i do 2.000 dinara za kilogram

Foto: Boom93/ T.Spasojević
Dejan Stefanović predsednik Udruženja pčelara Požarevac

Foto: Boom93/ T.Spasojević Dejan Stefanović predsednik Udruženja pčelara Požarevac

Ova godina je bila izuzetno povoljna za pčelare. Bilo je mnogo meda svih vrsta, ne samo bagremovog i lipovog, nego i livadskog i suncokretvog meda, kaže Dejan Stefanović, predsednik Udruženja pčelara Požarevac.

S obzirom na povoljne uslove za cvetanje bagrema, proizvodnja meda je ove godine možda čak i rekordna. Bilo je mnogo meda svih vrsta, ne samo bagremovog i lipovog, nego i livadskog i suncokretvog.

Što se tiče bagremovog meda, on je najtraženiji, a pčelari očekuju da cena ostane ista, bez obzira da li će biti dobra ili loša paša.

Kada je reč o korekciji cene meda, Stefanović ne može pouzdano da tvrdi da će se cena menjati.

Kilogram meda u maloprodaji košta od 1.000 do 1.500 dinara. U Beogradu cena za kilogram ide i do 2.000.

U 2021. godini prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je raspolagala sa 976.000 košnica. Pčelarska privreda procenjuje da će broj košnica u 2022. godini ostati na približno istom nivou.

Proizvodnja meda u 2021. godini je iznosila je 7.438 tona. Ukupan izvoz meda u 2021. godini, iznosio je 2.175 tona u vrednosti od 13.1 miliona evra i na istom je nivou kao i prethodne godine.

Med se najviše izvozio za Italiju, Norvešku i Nemačku. Uvoz meda za razliku od prethodnih godina intenzivno je rastao i u 2021. godini. Uvezeno je 548 tona meda, što je gotovo dvostruko više nego prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije, Ukrajine i sa Novog Zelanda.