Društvo

Cene ogreva miruju, drva i peleta na stovarištima ima, uglja samo iz uvoza

FOTO: Elements Envato ilustracija

FOTO: Elements Envato ilustracija

Temperature u Požarevcu su i dalje letnje, a do početka grejne sezone ima nešto manje od mesec dana. Proveravali smo koje su cene igreva na stovarištima, da li ima peleta i uglja i kada treba očekivati povećanje cena.

Lepo vreme u Srbiji, odnosno temperature iznad proseka za ovo doba godine, je razlog zašto deo građana još uvek nije nabavio energente kojim zagreva svoje domove. Vremena za to je sve manje jer grejna sezona zvanično startuje 15. oktobra, kada otprilike dolazi do osetnijeg zahlađenja, pa će veća potražnja do koje će neumitno doći za desetak dana dovesti i do rasta cena ogreva na stovarištima.

Građani koji su do sada već nabavili ogrev za predstojeću sezonu ne moraju da brinu o poskupljenju, ali ni oni koji to planiraju da urade jer se ne očekuje poskupljenje sa početkom grejne sezone, kažu za Boom93 na nekoliko stovarišta koja smo kontaktirali.

Trenutna situacija na stovarištima u Požarevcu je takva da peleta ima na zalihama, a prodaje se za 30.350 do 36.000 dinara po toni, odnosno od sedam do 10.000 dinara manje po toni nego što je bilo protekle grejne sezone. Cena zavisi i od vrste peleta ta koju se građani odlučuju pa tako na nekim stovarištima imaju mogućnost izbora peleta koji košta od 280 do 350 evra po paleti.

„Za razliku od prethodne sezone kada je bila velika potražnja za peletom usled smanjenih zaliha i uvećane cene, sada je situacija stabilnija. Peleta imamo na zalihama, građani već neko vreme dolaze i kupuju, a isporuke su redovne, jer su količine stabilne. Usled slabe zime mnogima je ostalo nešto od prošlogodišnjih zaliha, tako da ne žure sa kupovinom“, navode na jednom od stovarišta u gradu.

Što se tiče cene peleta, prodavci na stovarištima u gradu ne očekuju da će doći do povećanja cene sa početkom grejne sezone, budući da u su u odnosu na prethodnu godinu cene smanjene, a već neko vreme su na istom nivou.

„Za sada se ne očekuje povećanje cena, jer nema najava poskupljena sirovina koje bi uticale na krajnju cenu peleta“, rečeno nam je na više stovarišta.

Ilustracija / Youtube screenshot / VB produkcija

U Požarevcu se bukvino, grabovo i hrastovo drvo prve klase može pazariti po ceni od oko 7.500 dinara po kubiku, dok se najjeftinije vrste drveta mogu pazariti za oko 5.000 dinara po kubiku.

Prodavci navode da je u poslednjih mesec dana povećana prodaja svih vrsta ogrevnog drveta, budući da se početak grejne sezone približava, ali i zbog činjenice da mnogi nisu uspeli da nabave ugalj ili je onaj kog ima u prodaji poskupeo.

Kako je Boom93 ranije pisao, preduzeće EPS neće prodavati ugalj za narednu grejnu sezonu određenim kategorijama građana, među kojima su sindikati, uduženja penzionera i invalidi, navodi se u obaveštenju ovog preduzeća, a tada je za naš medij iz ogranka TE-Ko Kostolac potvrđeno da je obaveštenje prosleđeno sindikatima i udruženjima u gradu.

Kako nam je ranije rečeno, u Gradskoj organizaciji invalida rada postoji mogućnost upisa kovinskog i bugarskog uglja, kao i upis drva, a kako su nam rekli neki od članova koji su upisali ovaj ugalj i isplatili, isti im je već i isporučen.

„Tona kovinskog uglja sa prevozom je 14.000, bugarskog 16.000, dok je metar drva (bukva, cer, hrast) sa sečenjem 10.000 dinara i postoji mogućnost plaćanja na rate. Najmanja količina koje može biti upisana je tri tone“, navode iz ove organizacije.

I kod pojedinih prodavaca može se naći ugalj, ali kako su nam rekli trenutno samo iz uvoza.

Trenutna cena uglja iz Crne Gore je 20.000 dinara po toni, dok za bosanski „stanari“ treba izdvojiti nešto više 15.000 dinara.

Bilo da koriste drva, ugalj i pak pelet, savet prodavaca sa kojima smo pričali je da ukoliko nisu isti nabavili, to urade uskoro, jer se sa dolaskom hladnijeg vremena očekuju i više cene svih vrsta energenata.