Društvo Ekonomija

Cene ogrevnog drveta i dalje „divljaju“: Potražnja ogromna, sve se rasproda za tren

Foto: Pixabay ilustracija
Cene ogrevnog drveta nastavljaju da rastu, pa se u ovom trenutku u većini gradova za kubik ogrevnog drva plaća oko 80 evra.
Uprkos visokim cenama, potražnja je ogromna a, kako za Danas kaže vlasnik stovarišta u Subotici Lajčo Bašić Palković za svaku isporuku je nova cena.
U Zrenjaninu, ali i drugim gradovima sve količine koje pristignu na stovarišta se vrlo brzo rasprodaju.
Ogrevno drvo u Nišu poskupelo je za skoro 25 odsto u poslednjih mesec dana, ali ga sada nema na stanju kao u to vreme, već mora da se naruči i na njegovu isporuku sačeka oko mesec dana.
U trgovini na veliko kažu da metar takozvanog metrovskog drveta košta „oko 80 evra“ (9.400 dinara), a metar cepanog drveta „oko 90 evra“ (10.600 dinara). U cenu su uračunati prevoz i istovar na teritoriji Niša. Dodaju da je najveći problem što je do drveta teško doći, kako zbog vremena koje ne pogoduje ovom poslu, tako i zbog manjka radne snage.
Na jednom stovarištu u Subotici, cena ogrevnog drveta se trenutno kreće od 10.500 do 11.500 dinara, dok je za ugalj potrebno izdvojiti od 17.000 do 20.000 dinara u zavisnosti od vrste. Uprkos visokim cenama, potražnja je ogromna, kaže vlasnik stovarišta Lajčo Bašić Palković.
Ogreva nema, svaka isporuka je nova cena, ne pravim više ni spiskove. Kad dođe roba, pošto je neizvesno i kada će doći, dajemo„, kaže Bašić Palković, koji za 45 godina bavljenja ovim poslom ne pamti sličnu situaciju.
Prema njegovim rečima, situacija je ranijih godina bila takva da su stariji građani uglavnom posle katoličkog Uskrsa počinjali da nabavljaju ogrev za zimu, dok su oni mlađi čekali avgust ili septembar. Ove godine je to počelo ranije, a interesovanje za ogrev pokazuju i oni koji se inače ne greju na čvrsto gorivo.
Od maja meseca do danas, drva za ogrev su u Vranju poskupela sa 45 na 70, pa i 80 evra po kubiku, kažu prodavci za Danas. Jedan od prodavaca kaže da je sa 50 cena porasla na 62 evra, dok je njegov kolega, takođe iz vranjskog kraja, rekao da je „najminimalnija 65, na pijaci 75, a neki od prodavaca traže čak 80 evra“.
Sečenje je poskupelo sa 500 na 800, pa i 1.000 dinara po metru kubnom. Prema rečima prodavaca, cena će u narednih mesec dana „skočiti sigurno za 10 do 15 evra po metru“.
Drva se u Kragujevcu prodaju „s prikolice“ (ili traktora) u naselju Stanovo pored puta za Kraljevo i manjim delom kod pijace na Aerodromu. Trenutna cena je u stanovu 70 evra a do preki dan bila su 65. Prodavci iz sela Mala Vrbica, koji su drva doterali sa Rudnika potvrđuju za Danas da je potražnja poslednjih meseci veća ali se ipak žale na težinu posla i slabu zaradu, uprkos skoku cena.
U zrenjaninskim stovarištima kažu da i dalje vlada veliko interesovanje građana za ogrevno drvo i da se Zrenjaninci trude da naprave zalihe za zimu. Kupuje se ogrevno drvo u paletama, a sve je više oglasa gde se nudi sečeno drvo sa kamiona, ostaci paleta ili drvo u komadima.
Ogrevno drvo prodaje se sečeno i paletizirano, a jedan paket sadži 1,8 kubika drveta. U januaru je jedna takva paleta koštala 15.990 dinara, u maju 18.490 dinara a sada košta 20.000 dinara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend