Društvo

Cene putarina u regionu: Jedan prolazak kroz Srbiju kao vinjeta za tri meseca

FOTO: R. Momirović/Boom93
Naplata putarina u Srbiji vrši se po ustaljenom modelu na naplatnim rampama, a taj sistem funkcioniše već godinama. Naznaka za uvođenje vinjeta još nema.

Tema u vezi sa vinjetama pokrene se svaki put kad poskupi putarina, a onda se i nametne pitanje zašto Srbija ne uvede vinjete, odnosno sistem naplate korišćenja autoputeva sa vremenskim ograničenjem. Ovakav sistem postoji u većini zemalja u okruženju i ispostavilo se kao najjftiniji za vozače, piše portal Bizlife.rs.

Trenutnim sistemom naplate putarine korisnik autoputa plaća putarinu za pređeni broj kilometara (zatvoreni sistem naplate putarine). Ovakav sistem primenjuje se još u 12 evropskih zemalja: Italiji, Španiji, Portugaliji, Francuskoj, Severnoj Makedoniji, BiH, Grčkoj, Hrvatskoj, Turskoj, Norveškoj, Irskoj i Poljskoj.

Kao prednost vinjeta nad drugim sistemima naplate putarine često se navodi vožnja autoputevima bez zaustavljanja.

Koliko su vinjete jeftinija, ali i lakša opcija za vozače govori i primer Bugarske, u kojoj one postoje već duži niz godina. Ukoliko prolazite kroz Bugarsku vinjetu za sedam dana ćete platiti osam evra, mesečna je 15 evra, dok je tromesečna 28 evra.

Poređenja radi, ukoliko od Subotice idete autoputem do Preševa platićete putarinu u iznosu od 2.120 dinara za jednu vožnju.

I zemlje regiona bez vinjeta

Većina zemalja regiona takođe se nisu odlučile da uvedu vinjete, pa se tako u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji putarina naplaćuje na naplatnim rampama.

U Makedoniji postoje tri naplatne rampe Skoplje, Veles i Gradsko. Na prvoj deonici autoputa za njegovo korišćenje plaćate 60 denara ili 1,5 evra. Ukoliko nemate denare platićete više. Na drugoj naplatnoj rampi kroz Severnu Makedoniju putarina iznosi dva evra. Na trećoj naplatoj rampi putarina do granice sa Grčkom koštaće vas još 1,5 evra. Ukupno vam treba za sve tri rampe 200 denara, ali ako želite da platite u evropskoj valuti to je pet evra.

Opširnije možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend