Društvo

Cenzolovka: Odluka saveta REM-a o izdavanju nacionalinh frekvencija puna lažnih i nepotpunih podataka

mediji
Pixabay/ilustracija mediji press
Odluka Saveta REM o izdavanju dozvola za nacionalne TV frekvencije, na 85 strana, prepuna je lažnih i nepotpunih podataka, zaključaka koji mogu biti samo plod mašte, izvrtanja činjenica, a sve sa namerom da se obmane javnost i zadovolji forma, ma koliko sadržaj bio izmišljen, navodi Cenzolovka.

Savet REM-a čine sve neki hegelijanci, naravno u najbanalnijem mogućem smislu i samo u skladu sa onom anegdotom kad su učenici svom profesoru povikali da se činjenice ne slažu i da se protive njegovom tumačenju, a Hegel im odgovorio: „Tim gore po činjenice”. Po tom anegdotskom principu je i Savet REM-a objavio svoje obrazloženje kako su televizije Pink, Hepi, Prva i B92 zaslužile da dobiju nacionalne frekvencije.

Odluka o izdavanju dozvola za nacionalne televizijske frekvencije koja je, kao tekst na 85 strana, juče objavljena na sajtu REM-a prepuna je lažnih i nepotpunih podataka, zaključaka koji mogu biti samo plod mašte, izvrtanja činjenica, a sve sa očiglednom namerom da se svesno obmane javnost i zadovolji forma, ma koliko sadržaj bio izmišljen, piše Cenzolovka.

REM se i inače ne može lako uhvatiti „ni za glavu ni za rep” jer se podaci predstavljeni na sajtu ovog regulatora ne slažu sa podacima iz njegovih godišnjih izveštaja. Bezbroj puta je uhvaćen da ni u godišnjim izveštajima ne predstavlja punu istinu, a posebno umanjuje broj prijava za kršenje zakona koje podnose sami građani. Pa ipak, odstupanja od činjenica su tako velika, da ih je lako uočiti, dodaje ovaj sajt koji se bavi izveštavanjem o slobodi medija.

U donetoj odluci o dodeli frekvencija izabranoj četvorci, za koju u javnost postoji opravdana sumnja da je doneta unapred i van samog REM-a, REM-u je na ruku išao i zakon koji predviđa da se brišu sva rešenja o merama kojima su emiteri kažnjeni, a koja su starija od dve godine.

Sakrivene prijave građana

U Analizi efekata rada REM-a, koju je objavila Fondacija Slavko Ćuruvija, posebno se ističe da REM retko i suviše blago reaguje na kršenje zakona, a zabrinjavaju i podaci da je mnogo prijava građana koji ne pripadaju nijednoj organizaciji, a osetili su se ugroženi sadržajem koji je emitovan na ovim televizijama. Primećeno je da Regulator krije prijave.

Na primer, Slavko Ćuruvija fondacije je protiv TV Pink, zbog produžene kampanje protiv televizije N1 iz novembra 2019. godine, podnela prijavu kojoj su se pridružili i građani, njih 523.

Ove prijave nisu registrovane, pa ni vidljive na portalu REM-a, iako je Savet o njima odlučivao, kako se vidi iz zapisnika sa sednica Saveta.

Ukupan broj registrovanih prijava fizičkih i pravnih lica od 2017. do 2019. godine iznosio je 952, dok je na veb sajtu registrovana ukupno 171 prijava i odluka Regulatora.

REM nezakonito istakao ponašanje emitera samo u poslednjih godinu dana

REM je zaključio da je svih 14 televizija koje su konkurisale za frekvencije ispunilo četiri glavna kriterijuma na osnovu kojih se odlučuje o dodeli dozvola, a među njima je i onaj da li podnosilac prijave poštuje propise i profesionalne i etičke medijske standarde.

Za televizije koje su najviše kršile ove standarde – Pink, Hepi, Prvu i B92 istaknuto je da ih „nisu kršile u poslednjih godinu dana”.

Nije jasno na osnovu kog zakona ili pravila je REM isticao i pozivao se samo na poslednjih godinu dana. Jasno je da je to uradio da bi doneo odluku koja se od njega očekivala, navodi Cenzolovka.

„Ova odluka koju je REM objavio služi samo kao formalno pokriće. Suština je da sve što je rađeno u poslednjih godinu dana, a ima toga mnogo, od monitoringa REM-a čiji se rezultati ne poklapaju sa nalazima Odira, Crte ni Birodija, a po kojima su Pink, Hepi, Prva i B92 bili objektivni, a ostale televizije nisu, zatim nesankcionisanje Pinka, nepokretanje slučaja ’Oliver Ivanović’… Sve što je rađeno u poslednjih godinu dana imalo je za cilj da kažu ’svi su isti’ i da se sada poentira sa pričom – ne gledamo ništa, gledamo obećanja”, kaže za Cenzolovku Zoran Gavrilović iz Birodija, koji se godinama bavi monitoringom elektronskih medija.

„Nisam video kako je REM, na osnovu kojih monitoringa, svojih ili nekih drugih, zaključio da su ove četiri televizije objektivne i da ispunjavaju kriterijume iz Zakona o elektronskim medijima”, dodaje Gavrilović.

U Odluci REM-a, a na osnovu isticanja da u prethodnih godinu dana četiri najveće komercijalne televizije nisu kažnjavane, stoji, za zdrav razum uvredljiv, zaključak da će:

„TV Pink, Nacionalna Happy TV, Prva i TV B92 u većoj meri nego ostali podnosioci opravdati postojanje višestrukih benefita za gledaoce na području cele Republike, prevashodno kroz objektivan i pravovremeni pristup u prenosu informacija, kroz sopstvenu produkciju programskih sadržaja kao dokaz ukupnih proizvodnih mogućnosti i raznovrsnost ponuđenih programskih žanrova na način da se zadovolje potrebe najšireg auditorijuma i ojača medijski pluralizam.”

Sva rešenja o merama starijim od dve godine izbrisana su sa sajta REM-a i iz Registra medijskih usluga, u skladu sa članom 29 stav 9 Zakona o elektronskim medijima. Prema tome, zakon je Hepiju i Pinku išao na ruku, jer je REM prilikom ovog konkursa odlučio da u obzir uzme samo one mere koje su izrečene tokom poslednje dve godine – šest Hepiju i dve Pinku.

Više o načinu na koji je REM analizirao „benefite” za gledaoce i „potencijale” televizija, verbalno nasilje i finansijsku stabilnost emitera koji su dobili nacionalnu frekvenciju možete pročitati OVDE.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend