Društvo

Čikoš još uvek neuređen

Prostor ispred nekadašnje kafane „Čikoš“, koji se nalazi između Takovske i Ulice Veljka Dugoševića ulazi u šestu godinu čekanja na preuređenje. I dalje nije poznato kada će početi sa njegovom rekonstrukcijom koja je najavljivana u nekoliko navrata. Trenutno je zapušten i neosvetljen.

Izrada urbanističkog projekta „Čikoš“ ugovorena je pre šest godina sa beogradskom firmom BMD Bau iz Beograda. Plaćeno je skoro dva miliona dinara, oko 17 hiljada evra.

Postoje dva glavna problema kada je u pitanju plato Čikoš. Projektom je predviđeno postavljanje štampanog betona, a nije definisano kako će se navodnjavati zelenilo na tom prostoru. Problem je i odvodnjavanje, u projektu nisu definisani padovi. To je ranije potvrdio Zorana Đorđević,  građevinski inženjer, stručni saradnik u službi za investicije gradske uprave.

Projekat je trebalo da se izmeni, pre nego što Grad Požarevac pokrene radove na rekonstrukciji platoa Čikoš.

Po tom projektu nisu definisani padovi, a predviđeno je postavljanje štampanog betona. Postojao bi problem da imamo bare na toj površini, što je nedopustivo, rekao je ranije Đorđević za Boom 93 i podsetio na postojeće lokale u tom delu,  u koje će ulaziti voda, ukoliko se projekat ne izmeni.

Projektom nije bilo rešeno ni zalivanje stabala.

Kad postavite štampani beton, postavili ste jednu vodonepropusnu površinu, a biljka treba da uzima vodu. Moraće da se postave neke rešetke, navodi Đorđević.

Razmatralo se da se iz projekta, zbog zauzimanja velikog prostora, izuzmu tipski drveni boksevi za letnje bašte.

Podsetimo, radovi na uređenju Čikoša su ugovoreni za nešto više od 32 miliona dinara sa porezima i povereni preduzećima Jović gradnja Požarevac, Biodekor Novi Beograd i International Stonecrete Company sa Zvezdare. Urbanistički projekat za Čikoš izradila je firma BMD Bau iz Beograda za skoro 2 miliona dinara, a rešenje o potvrđivanju urbanističkog projekta za „Čikoš“  izdato je 2019.

Nakon što je potvrđeno rešenje projekta za “Čikoš”, naknadno je utvrđeno da je potrebno uraditi rekonstrukciju vodovodne i fekalne mreže. Posao su radili JKP „Belosavac“ iz Žagubice za vodovodnu mrežu i „Milanić“ iz Sopota za fekalnu kanalizaciju.

Po projektu, Čikoš bi trebalo da ima javni toalet, fontanu, centralni plato, dečiji mobilijar i uređene letnje bašte.