Društvo

CINS: Povučeno 1.200 žalbi od ukupno 5.000 dostavljenih prošlog meseca Povereniku

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

<div class="w-full md:w-10/12"> <div class="font-medium post-intro-content content"> Nakon što je CINS pisao da je Povereniku za informacije od javnog značaja za mesec dana stiglo preko 5.000 žalbi, skoro koliko cele prošle godine, i da je reč o mogućem novom načinu za izvlačenje novca iz budžeta, jedna od osoba koja je žalbe slala ih je povukla. </div> </div>

Dva dana nakon što je CINS objavio ko stoji iza 5.000 žalbi koje su u kratkom roku stigle iz Vranja Povereniku za informacije od javnog značaja, Brankica Milanović koja je poslala preko 1.200 njih, povukla je svoje žalbe.

Ona je u dopisu Povereniku navela da ostale koji su slali žalbe ne poznaje i da joj nije jasno kako će ovim da nanese štetu Povereniku.

U dopisu stoji da su novinari navalili na njena vrata i telefon, da svakodnevno uznemiravaju njenu porodicu i nju i da su objavljeni brojni neistiniti članci o njoj. Ipak, nije navela o kojim novinarima i medijima je reč, kao ni šta je netačno objavljeno, piše CINS.

„Ovim obaveštenjem povlačim sve moje žalbe koje su izjavljene kod vas, a pre isteka roka od 60 dana za vaše odlučivanje“, stoji u dopisu.

Podsetimo pored Brankice Milanović, žalbe su podnele još tri osobe iz Vranja i jedno udruženje – Referenca čiji je zastupnik Ivan Stanković, bivši lokalni funkcioner.

Kako bi ih rešila u roku služba Poverenika radi prekovremeno, a angažovani su i dodatni zaposleni koji kopiraju dokumentaciju.

U ranijem razgovoru za CINS poverenik Milan Marinović je kazao da zahtevi i žalbe koje su Vranjanci slali isto glase i da se odnose na isto – informacije koje se tiču javnih nabavki. Zbog toga, rekao je, sumnja da su povezani i da im je namera da žalbama preopterete rad ove institucije u nadi da neće stići da reši žalbe u roku. Ukoliko se žalba ne reši na vreme, oni mogu da tuže Poverenika Upravnom sudu i da traže da im se na kraju postupka isplate troškovi advokata. Prema njegovim rečima, u tom slučaju tužba bi bila osnovana, a naplata troškova advokata sigurna para.

Inače, slične zloupotrebe dešavale su se i ranije – neko pošalje veliki broj zahteva, a kad mu institucije ne odgovore, podnese prekršajnu prijavu sudu i naplati troškove iz budžeta. Zbog toga je, između ostalog, zakon o pristupu informacijama promenjen prošle godine. Međutim, ovaj slučaj je pokazao da i u novom zakonu postoji način preko kog se može doći do budžetskog novca.