Društvo

Crvena prašina iz Železare i dalje zagađuje vazduh

Foto: N. Krstić
Sela Radinac, Ralja i Vranovo kod Smedereva, decenijama ukazuju na crvenu prašinu koja ih zasipa iz bliže železare. Gotovo svakodnevno upućuju apele nadležnim, zbog očuvanja zdravlja, a nedavno je Udruženje građana „Pokret Tvrđava“ pokrenulo tužbu protiv kineske kompanije. 

Porodica Milić više od tri decenije živi u Radincu. Kako kažu, prašine je uvek bilo, ali poslednjih godina, količina je znatno veća. Sušenje veša na otvorenom ili obrađivanje bašte, za njih, u ovim uslovima, nije moguće.

Ne mogu deca da se igraju napolju, ne možeš da piješ kafu napolju, evo stavili smo i lozu tu, koliko toliko da se zaštitimo od te rude i prašine, ali ona svuda prođe, verovatno su nam i puna pluća“, rekla je Dragana Milić iz Radinca.

Crvena prašina koja je masna na dodir, teško se ispira sa predmeta.

„Redovno čistimo i brišemo, ali džabe, krpa posle brisanja može da se baci, ne može čak ni da se opere. Auto peremo sa sirćetom jer ne može drugačije da se skine prašina“, istakla je Maja Janjić iz Radinca.

Iz udruženja „Pokret tvrđava“ kažu da su uzorak prašine, o svom trošku dali na analize i da je utvrđeno da se u njoj nalaze teški metali koji dokazano ugrožavaju zdravlje ljudi. Na njihove apele, nadležni nisu reagovali, te su pokrenuli i tužbu protiv kineske kompanije.

„Ono što je najvažnije, a što mi u ovom trenutku zapravo očekujemo od te tužbe, jeste upravo onaj njen deo koji se odnosi na čitav predložen set mera, koji bi u slučaju da ona bude imala pozitivan ishod, zagađivač morao da preduzme kako bi zagađenje prestalo. Znači jedino što Pokret Tvrđava, meštani ova tri sela, i verujem, čitavog grada Smedereva, žele, je da ne prestane da radi Železara, već da prestane zagađenje“, istakla je Anika Živanović iz Pokreta Tvrđava.

Novi sistem aglomeracije, koji treba da unapredi zaštitu životne sredine, već je u funkciji, kažu u kineskoj kompaniji. Od tri kapitalna projekta, dva su puštena u probni rad i već su pokazala vidljiva poboljšanja, navodi se između ostalog, u saopštenju.

„Emisija na Novoj agloliniji je smanjena, što se vidi golim okom, a merenja na emiterima ovog postrojenja i rezultati pokazuju mnogo niže vrednosti nego što je to zakonom propisano. Novo Postrojenje za odsumporavanje gasova je još jedan stadijum u zaštiti kvaliteta vazduha“, navodi se u delu saopštenja kompanije.

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, tvrde, da je inspekcija nekoliko puta izlazila na teren, kako bi se utvrdilo stanje u Radincu.

„Novi filteri se kupuju, nove se stvari menjaju, zanavljaju, tako da se tehnika unapređuje u tom smislu zaštite životne sredine. Treba samo da budemo strpljivi, i da dozvolimo da se ceo investicioni process završi, i to će sigurno biti sve kako treba. Naši inspektori su vrlo aktivni kada je Železara u pitanju, često idu i u redovne i u vandredne kontrole, i sve što utvrde na terenu, daje im se nalog i rok za otklanjane problema“, istakla je Jelena Tanasković, državna sekretarka u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Merna stanica za zagađenje vazduha u Radincu, pokazala je da su u 2020 godini, 148 dana, koncentracije pm 10 čestica, bile iznad graničnih vrednosti, što je Radinac činilo najzagađenijim u Srbiji. Zakonska regulativa kaže, da maksimalno 35 dana godišnje može biti prekoračena granična vrednost.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend