Društvo Ekonomija

Da li će biti restrikcija struje na jesen? Ako ih bude verovatno se neće tako zvati

Boom93/MMV/Ilustracija
Posledice lošeg upravljanja Elektroprivredom Srbije neće se tako lako otkloniti, posebno ne u ovoj sezoni tektonskog poremećaja na tržištu, gde su se sklopile kockice svetske energetske krize sa ratom u Ukrajini čija je jedna od posledica problematično i neizvesno snabdevanjem gasom.

Iako ministarka Zorana Mihajlović, kao i poslovodstvo EPS-a tvrde da na zimu neće biti ograničavanja potrošnje, stručnjaci nisu sigurni da ćemo to izbeći i da će nam jedini problem biti visoka cena.

Moguće je se baš ta reč – restrikcija – neće koristiti, ali veruju da će se pribeći “planskim isključenjima” koja će verovatno trajati nešto duže.

Uz sve probleme oko proizvodnje i nabavke struje, ove godine očekuje se i povećana potrošnja jer su cene ostalih energenata, poput uglja, drva ili peleta, takođe drastično uvećane a ne mogu se ni nabaviti, pa će veliki broj domaćinstava ove sezone za grejanje preći na struju.

Da se EPS-om rukovodilo kao u prethodnim decenijama, koje takođe nisu bile idealne ali je bilo domaćinskog odnosa, remonti su vršeni na vreme, ugalj obezbeđen – domaća kompanija sada bi i sa minimalnim viškovima proizvodnje ostvarila istorijski profit. Samo podatak da su se cene na otvorenom tržištu kretale od 40 do 60 evra za megavat sat, a da su sada preko 100, dostižu u pojedinim periodima i 300, 400 evra što je povećanje i do 800 odsto, govori da smo propustili jedinstvenu, neponovljivu priliku da domaću kompaniju postavimo na zdrave osnove – kaže za Danas energetičar Velimir Gavrilović.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend