Društvo

Da li će merna stanica uskoro početi sa radom?

Foto: I.B.

Foto: I.B.

Postavljen je objekat u kome će biti merna stanica. Nalazi se na uglu Dositejeve i ulice Radomira Milenića Rusa. Poslednja najava za montažu stanice bila je kraj novembra prošle godine.

Član gradskog veća za životnu sredinu, Vladimir Petrović ranije je rekao da najpre izvođač radova treba da betonira i ogradi mesto na kome će biti postavljena merna stanica i nakon toga ide montaža stanice.

Postavljanje i baždarenje uređaja radi firma od koje je Grad kupio stanicu za merenje kvaliteta vazduha. Ugovor za nabavku i postavljanje automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha zaključen je 2020. godine u septembru, sa firmom “Comaks Solutions”, po ceni od oko 20,4 miliona dinara. Rok za postavljanje i opremanje bio je 90 dana.

Baner Boom93 Android aplikacija

Na postavljanje i rad merne stanice čeka se više od godinu dana. Najpre su se po rečima predstavnika lokalne samouprave nisu stekli adekvatni vremenski uslovi za njeno postavljanje, a onda se čekalo na dozvolu EPS-a za priključenje uređaja na stub.

Milenko Jovanović  iz Nacionalne ekološke asocijacije ranije je za Boom 93 rekao da je učestvovao u realizaciji merne stanice pre više od godinu dana, te ukazao na neodgovorno ponašanje gradske vlasti u Požarevcu.

Pomogao sam da se iznađe adekvatna lokacija. Lokacija je određena, ispunjava sve tehničke, urbanističke uslove. Idealna je lokacija. ali stanica nije postavljena. Tender je uspešno završen, izabran je ponuđač i ta stanica je prema ugovoru isporučena pre više od godinu dana.” rekao je Jovanović i istakao da jenedopustivo i nemoguće bez posledica, da stanica do danas nije aktivirana. Za odlaganje nema opravdanja, a nema ni odgovornosti.”

Nova  automatska stanica radiće u sistemu SEPA i trebalo bi da u svakom trenutku bude poznato da li u Požarevcu postoji prekoračenje koncentracija nekih od najzastupljenijih zagađujućih materija. To se, između ostalog, odnosi na sumpor dioksid, azotove okside, ugljen monoksid i suspendovane čestice – PM 10, PM 2,5 i PM 1.

Ovi podaci u kombinaciji sa informacijama sa neautomatizovanih mernih mesta, građanima, ali pre svih donosiocima odluka, trebalo bi da pomognu u identifikovanju izvora zagađenja i planiranju mera koje bi trebalo da unaprede kvalitet života i zaštite životne sredine.