Društvo

Da li će nam vazduh biti čistiji nakon ozelenjavanja grada?

jesen park požarevac
Foto/T.Spasojević jesen park
Grad Požarevac priključio se  i jesenjoj akciji “Posadi svoj hlad” koju sprovodi nevladina organizacija “Zeleni razvojni centar”, pod pokroviteljstvom OEBS-a. Cilj je pošumljavanje što većih površina u gradu uz pomoć građana.

Jesenja podela sadnica planirana je da se  realizije u prvoj polovini meseca novembra u preko 120 opština i gradova Srbije. Pored Požarevca sa teritorije Braničevskog i Podunavskog okruga učešće su za sada uzeli  opština Veliko Gradište, Golubac,  Smederevo i Velika Plana.  U ovoj akciji planirana je podela 40.000 sadnica belog jasena građanima Republike Srbije gde bi se došlo do ukupnog broja od 100.000 posađenih sadnica u gradskim urbanim sredinama od kada je započeta akcij Posadi Svoj Hlad.

Vladimir Petrović, član gradskog veća za životnu sredinu rekao je za Boom 93 da je grad Požarevac među prvima uzeo učešće u jesenjoj akciji fondacije “Zeleni grad“.

Vladimir Petrović
Foto/ T.S. Vladimir Petrović, član gradskog veća za zaštitu životne sredine

Fondacija prikuplja aplikacije ostalih opština i gradova te se čeka konačan broj učesnika.Grad ovom akcijom dobija još minimum 100 sadnica belog jasena za sve građane koji se prijave ali postoji mogućnost da se jave društveno odgovorne firme ili fizička lica koja bi donirala sredstva za kupovinu dodatnih sadnica. Ukoliko je neko zainteresovan i želi da donira može se javiti gradskoj upravi grada Požarevca ili samoj fondaciji za dalja uputstva. – istakao je Petrović.

Podsetimo, u prethodnoj prolećnoj akciji „Posadi svoj hlad“ predstavnici gradske uprave su zajedno sa udruženjem “Sova”, na gradskom hipodromu podelili oko 70 sadnica belog jasena građanima. U sklopu sporazuma sa kancelarijom za evropske integracije Grad Požarevac planira  ozelenjavanje oko industrijskih zona i postavljanje automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha.

Postavljanje merne stanice planirano je prvobitno pre par meseci ali se po rečima predstavnika lokalne samouprave tada još nisu stekli adekvatni vremenski uslovi za njeno postavljanje. Petrović navodi da su radovi na postavljanju merne stanice  u toku,  radi se betoniranje,potrebno je da se postavi stub i da se uradi baždarenje uređaja, tako se se sredinom oktobra očekuje da grad konačno dobije mernu stanicu.

U prethodnoj godini kvalitet vazduha u Požarevcu bio je III kategorije, odnosno prekomereno zagađen, a merenje kvaliteta vazduha već neko vreme u gradu rade ekološka udruženja, a jedno od njih je Ekološko udruženje „Sova“.

Pored već poznatih zagađivača vazduha, kao što su velike industrijske kompanije, gust saobraćaj u gradu, individualna ložišta, poslednjih meseci na kvalitet vazduha u gradu utiču i sve češći požari na gradskoj deponiji „Jeremijino polje“ ali i požari na deponiji u Kostolcu i Malom Crniću.

Ozelenjevanje grada i okoline jedan je od načina da se smanji prekomerno zagađenje vazduha, kao i očuvanje postojećih zelenih oaza kao što su  spomen park Čačalica, Tulba i Ljubičevo.

Na sajtu portala Boom 93 možete pratiti merenje kvaliteta vazduha u okviru postavljene aplikacije koja meri  kvalitet vazduha na osnovu više parametara, a između ostalog  pomoću parametra EAQI  koji  označava Evropski indeks kvaliteta vazduha. Meri se na skali od 0 do 100 i uzima u obzir sve izmerene zagađivače sa jedne stanice. Merenje kvaliteta vazduha možete pogledati u aplikaciji AirCare na sajtu Boom93

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend