Društvo Ekologija

Da li će Požarevac, Petrovac na Mlavi i Veliko Gradište dobiti postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda ?

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je zajedno sa lokalnim samoupravama izradilo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju 29 postrojenja za preradu otpadnih voda sa linijom mulja i 11 za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada. Među ovih 29 postrojenja koja će se graditi  su i Grad Požarevac, Petrovac na Mlavi i Veliko Gradište.
prečišćavanje vode
Pixabay/ilustracija/prečišćavanje vode

Za te namene je, kako se navodi obezbeđena finansijska podrška Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 500 mil EUR.

Kako se navodi na  sajtu Ministarstva zaštite životne sredine ključni  prioritet je bio da se reši problem projektno- tehničke dokumentacije  koja u većini opština nije postojala a koja je uslov za izgradnju takvih postrojenja. Na sajtu se dalje navodi da je Ministarstvo  za manje od dve godine, zajedno sa lokalnim samoupravama izradilo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju 29 postrojenja za preradu otpadnih voda sa linijom mulja i 11 za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada.

Za investiciju su spremni  projekti  u Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Srbobranu, Takovu, Osečini i u Malom Iđošu, na Kopaoniku, u Rumi, Temerinu dok se investiciona dokumentacija prirema u Krupnju i Negotinu.

Opština Veliko Gradište spada u jednu 18 opština čiji je projekat za prečišćavanje otpadnih voda  Ministarstvo finansiralo ili obezbedilo finansiranje izrade projektne dokumentacije i pružilo stručnu pomoć  prilikom pripreme iste.

Ministarstvo je, kako se navodi obezbedilo međunarodno finansiranje u vidu bespovratne pomoći ili zajma za pet gradova – Kraljevo, Niš, Čačak, Kragujevac i Leskovac u kojima će biti izgrađena postrojenja za preradu otpadnih voda i proširena kanalizaciona mreža.

Na obezbeđivanju međunarodnog finansiranja u vidu granta, donacije ili zajma radi se za projekte izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i širenje kanalizacione mreže u Novom Pazaru, Zrenjaninu, Inđiji, Staroj Pazovi, Vrnjačkoj Banji, Valjevu, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

Projekti za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u pripremi su u Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Kanjiži, Horgošu, Lebanu, Svrljigu, Despotovcu, Topoli i Mionici.

– Zajedno sa ostalim institucijama u zemlji ostvareni su uslovi da projekti izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda i komunalnog otpada mogu ući u plan Srbija 2025, ali i za povlačenje sredstava iz fondova Evropske unije, za koja su, u momentu otvaranja Poglavlja 27 osnovni preduslov – projekti – zaključeno je u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Detaljan pregled započetih i prjekata u pripremi možete pogledati u PDF fajlu u nastavku OVDE

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend