93 sekunde Društvo

Da li će se obnoviti fasade uz pomoć Grada? (VIDEO)

Foto: Boom 93/S. Lisac
Od 2017. godine, kada je doneta odluka o načinu i uslovima za sufinansiranje obnove stambenih i poslovnih zgrada u Požarevcu i Kostolcu, nije sređena nijedna fasada stambenih zgrada.

Odluka predviđa da Grad Požarevac učestvuje, u zavisnosti od zona, od 10 do 50 odsto u obnovi fasada stambenih zgrada, a da ostatak sredstava finansiraju stanari.

Upravnik nekoliko stambenih zajednica u Požarevcu, Saša Isaković kaže ova odluka ne može da se primeni, jer postoji nekoliko problema u vezi sa finansiranjem, jer moraju da učestvuju sa najmanje 50% odsto.

Najpre, stanari nisu mogućnosti da izdvoje dodatnu sumu novca za obnovu fasade, jer u stambeni fond mesečno uplaćuju preko hiljadu dinara, u zavisnosti od veličine stana. Za obnovu fasade se traži i da plate izradu projektne dokumentacije i stručni nadzor, a Grad određuje izvođača radova.

Ovi troškovi su baš ogormni. AKo jedna fasada košta oko million dinara, oni treba da izdvoje 500 hiljada. Kad će da skupe? Za deset godina?”, pita Isaković.

Gradonačelniku Grada Požarevca, Saši Pavloviću u septembru prošle godine upućen je dopis u kome se traži da Grad finansira 90 odsto radova, dok bi stanari učestvovali sa 10 odsto. Takođe, traži se da stanari sami odrede izvođača, “a ne da Grad raspisuje tender i traži izvođača i da to bude skupo.”

Isaković smatra da za obnovu i krečenje fasada nije potrebna izrada projektne dokumentacije.

Za ove fasade koje treba da se poprave i da se okreče, tu ne treba projekat, kao što se stara ulica koja je puna rupa, pokrpe se rupe i asflatira. Zašto projekat? Ovde samo treba da se popravi i oboji”, ističe on.

Kada je Boom 93 pitao gradonačelnika Sašu Pavlovića, on je rekao da je projekat čak i za obnovu fasada obavezan po zakonu o planiranju i izgradnji.

“Svaki zakon o planiranju i izgradnji svakog tretira isto i javnu ustanovu i privatnog vlasnika, jer kad se privatni vlasnici ne bi pridržavali zakona, onda bi oni mogli da zidaju bespravno, a takođe da saniraju svoje objekte bespravno. Projekat je potreban”.

On je rekao da se u Požarevcu očekuje da Grad dosta pomogne, ”ali da sad polako dolazimo do svesti da zgrade su vlasništvo privatnih lica, kao što su i kuće u vlasništvu privatnih lica, pa malo dolazimo do svesti, ali pre jedno šest, sedam godina su stanari dolazili do opštine sa zahtevom da im sredimo fasadu,  i to 100 posto finansiranje.”

Podsetimo, odluku o sufinansiranju obnova stambenih i poslovnih zgrada u Požarevcu i Kostolcu doneo je Grad Požarevac 2017. radi očuvanja i obnove što većeg broja fasada. Predviđeno je da grad, u zavisnosti od zona, učestvuje od 10 do 50 odsto odnosno sa 90 odsto, što je najveći iznos koji se dobija za ulične fasade u prvoj zoni grada, odnosno centralnoj zoni zbog urbanističkog značaja. Ovo se odnosi na zgrade koje imaju minimum 5 stanova i jedan poslovni prostor. Od donošenja ove odluke nije obnovljena  nijedna fasada stambenih zgrada.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Zasto grad da placa privatne stanove onda ja hocu moju kucu da finansiraju.

  • Gradonacelnik nema ovlascenja da tumaci zakon, a ocito ga i nije proucio, za revitalizaciju fasade nije potreban projekat vec prijava radova.

  • Neko uzme kredit za gradnju kuce i vraca ga narednih 25 godina, neko je potstanar i placa kiriju pola plate, nekom za fasadu treba trogodisnja plata, a ovi lezilebovici koji su stanove otkupil za minornu cenu hoce da im grad da 90 posto od vrednosti radova.

%d bloggers like this:
Send this to a friend