Društvo

Da li će se ove godine održati LJKI?

Boom93/M.Veljković
Pripreme za 58. Ljubičevske konjičke igre još uvek nisu počele i još uvek je neizvesno da li će se i u kom obimu ove godine održati najveća sporstko turistička manifestacija u Srbiji i regionu. LJKI se po tradiciji održavaju prve nedelje u septembru  na gradskom hipodromu, a defile i kulturno umetnički program organizuju se u centru grada, na gradskom trgu.

Prošle godine zbog loše epidemijske situacije izazvane  koronavirusom prvi put u svojoj istoriji,  „Ljubičevske konjičke igre“ održane su pred praznim tribinama  požarevačkog hipodroma. Na hipodromu su se mogli videti samo učesnici trka, službena lica i treneri, a na kapiji je svima merena temperatura. Svi učesnici su morali da imaju negativan PCR test na korona virus.

Igre nisu imale međunarodni karakter, a organizatori su bili prinuđeni da otkažu tradicionalnu izložbu konja, kao i ostale prateće programe, kako na hipodromu tako i u gradu. Izostao je i tradicionalni defile učesnika ulicama Požarevca. U centru grada, na gradskom trgu nije bilo nikakvih manifestacija, koncerata i priredbi kao prethodnih godina. Ljubitelji konjičkog sporta su program pratili putem televizijskog prenosa na nacionalnim i lokalnim medijima.

Direktor Turističke organizacije Požarevac, Vasilije Baldić i uzjavi za Boom 93 naglašava da je sve oko održavanja predstojećih Ljubičevskih konjičkih igara neizvesno i ne zna se još uvek da li će biti kulturno umetničkog programa na trgu i u kom obimu. Mnogo toga zavisi od epidemiološke situacije u zemlji ali i čitavom regionu.

Vasilije Baldić
Foto/T.S. Vasilije Baldić, direktor Turističke organizacije Požarevca

Kada su u pitanju predstojeće LJKI, pripreme su generalno interno krenule. Za sada radimo samo ono što je vezano za konjički deo koji će se održati na hipodromu. Za neke zabavne programe tu još uvek nemamo definisano šta će se i kako dešavati. Razmatramo, tragamo, ne mogu reći da se plašimo, ali razmišljamo i o epidemiološkoj situaciji. Ako bude  programa, neće biti u punom obimu ni po broju dana ni broju koncerata. Neće biti velikih zvezdi. Možda će se održati jedan do dva koncerta. Organizovaćemo smotre folklora, folklornih ansamabala iz  našeg kraja.  Publici  ćemo takođe predstaviti neki  od naših rok bendova. Razmišljamo i o nekim programima sa decom koje bi ralizovali u gradskom parku u periodu od 1. septembra kada decu pođu u školu. Sve je neizvesno, a ako budemo radili,radićemo tri ili četiri dana,ali to je još uvek otvoreno pitanje.“– kaže Baldić.

Po njegovim rečima  jedan od problema ove godine, pored neizvesne epidemiološke situacije predstavljaju  ograničena novčana sredstva i sponzori.

Tek sada treba da krenemo u potragu potencijalnih  sponzora jer prošle godine ih nismo imali zbog aktuelne epidemiološke situacije. Ljubičevski višeboj i trke su organizovane bez publike. Videćemo kako će to ići. Prošle godine nije bilo ni jednog sponzora, čak i fond nagrada koje je grad obezbeđivao od 50 procenata, a 50 procenata su ranije obezbeđivali sponzori, grad je pokrio zbog specifične situacije u kojoj smo se našli. Sve što se planira organizovaće  se sa  manjim novčanim sredstvima, a ne u punom novčanom angažmanu,“- dodaje direktor turističke organizacije grada Požarevca.

trke hipodrom
Foto/T.S. hipodrom, trke

Podsetimo,pobednik 57. LJubičevskih konjičkih igara, odnosno Ljubičevkog višeboja je Marko Milenković, kome je ovo peta titula. On je dobio  novčanu nagradu u iznosu od 625.000 dinara, viteški plašt i sablju. Drugo mesto osvojio je Nenad Anđelić, a treće Milan Ilić.

Titulu počasnog viteza prethodnih Ljubičevskih konjičkih igara, koja se dodeljuje za posebne zasluge i humanost, pripala je docentu, dr Mariji Zdravković, direktorki KBC „Bežanijska kosa“ u Beogradu. Ovo je prvi put u istoriji ove manifestacije da za počasnog viteza bude proglašena žena.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • žalosno je što će se otvaranje iskoristiti u predizbornu kampanju,slušaćemo sve najbolje od nekog gosta koji će igre otvoriti

%d bloggers like this:
Send this to a friend