Društvo

Da li će učenici požarevačkih osnovnih škola ići na ekskurzije?

Prema odluci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od 1. juna škole mogu da organizuju đačke ekskurzije. Na koji način će ekskurzije biti organizovane i da li će učenici iz požarevačkih osnovnih škola ove školske godine ići na ekskurziju?
ilustracija/pixabay

Školama je iz  Ministarstva prosvete poslat dopis po kome svaka škola ima mogućnost da organizuje ekskurzije do 31. Avgusta, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, jer školska godina traje do kraja avgusta.

„Mi smo bili na korak od puštanja javne nabavke za ekskurziju, ali usled novonastale situacije oko koronavirusa nismo sproveli postupak javne nabavke i zbog toga u ovoj školskoj godini nećemo realizovati ekskurzije, što ne znači da nećemo od septembra za narednu školsku godinu“, kaže za Boom 93 Margareta Sekulović, direktorka Osnovne škole „Sveti Sava“.

Goran Seger direktor Osnovne škole „Kralj Aleksandar“ kaže da će odluka o eventualnom organizovanju ekskurzija za učenike biti doneta nakon što savet roditelja ove škole odluči da li su roditelji i u kojoj meri zainteresovani da deca u narednom periodu odu na neku od ekskurzija.

„Sačekaćemo  da savet roditelja najpre razmotri ovo pitanje pa ćemo onda na osnovu njihove odluke videti šta dalje“, ističe Seger.

Ni osnovna škola „Desanka Maksimović“ zbog nastale situacije nije realizovala javnu nabavku tako da u ovoj školskoj godini učenici neće ići na ekskurziju.

Kako je za naš medij rekao direktor Zlatan Radovanović, učenici osmog razreda su u septembru prošle godine išli na ekskurziju, a što se tiče ostalih učenika u planu je da se u narednom periodu raspiše javna nabavka kako bi se ekskurzije organizovale već poćetkom naredne školske godine u septembru.

„Na taj način bi svi ostali učenici realizovali svoje ekskurzije i nadoknadili propušteno“, ističe Radovanović.

Jedna od novina koja se odnosi na organizovanje ekskurzija je i da će maturanti kojima je predviđeno da putuju u inostranstvo morati da to putovanje zamene nekom destinacijom u Srbiji.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, naveo je za RTS da je ove godine zbog epidemije koronavirusa otkazano oko milion i dvesta hiljada noćenja u domenu đačkog turizma, ekskurzija i rekreativnih nastava.

On je rekao da postoji mogućnost da se ekskurzije za koje su roditelji već platili, mogu realizovati do kraja avgusta i da ima interesovanja.

„Imamo dosta grupa gde su roditelji platili, škole nisu prebacile baš sva sredstva,  zaustavili su u nekom trenutku, pa će tu biti skraćenja programa. U dogovoru sa školom, agencijom, škole će to realizovati“, rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, najbolje bi bilo da se Savet škole, direktori i agencija dogovore.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend