Društvo

Da li i u Požarevcu kamere “love” neregistrovana vozila i vozače kojima je oduzeta dozvola?

FOTO: Youtube screenshot/MUP
Kamere za prepoznavanje registarskih oznaka vozila kojima je istekla važnost registracionih nalepnica, kao i onih vozila za kojima je raspisana potraga, koriste se već nekoliko meseci, a Boom93 je proveravao da li ovu opremu poseduje saobraćajna policija u Požarevcu i da li vozači u gradu koji voze neregistrovana vozila treba da očekuju kazne.

Kako je za Boom93 zvanično potvrđeno iz Policijske uprave Požarevac, saobraćajna policija u Požarevcu ne poseduje kamere za prepoznavanje registarskih oznaka vozila kojima je istekla važnost registracionih nalepnica kao ni onih vozila za kojima je raspisana potraga.

Međutim, kontrola saobraćaja u Požarevcu ovim kamerama je u prethodnom periodu ipak urađena.

“U prethodnom periodu, tačnije od 1. januara 2022. godine na teritoriji koju pokriva Saobraćajna policijska ispostava u Požarevcu, dva puta je vršena kontrola saobraćaja u saradnji sa policijskim službenicima Uprave saobraćajne policije sa vozilima koja poseduju uređaje za automatsku detekciju prekršaja (ADP) gde su tom prilikom sankcionisani vozači koji su bili u prekršaju”, navodi se u odgovoru PU Požarevac.

Koliko je učesnika zbog ovakvih prekršaja tokom akcije saobraćajne policije kažnjeno, nismo uspeli da saznamo, jer kako nam je objašnjeno svi podaci o prekršajima su prosleđeni direktno Upravi saobraćajne policije.

„Sistem funkcioniše tako što kamera prepoznaje registarske oznake vozila i poredi ih sa podacima iz baze podataka, a alarm se oglašava ukoliko vlasnik ima zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom. To naravno ne znači automatski da je vozilo u prekršaju, jer ga je potrebno zaustaviti i utvrditi da li je za volanom zaista vlasnik vozila. Ukoliko jeste, isključuje se iz saobraćaja i procesuira kod sudije za prekršaje“, objasnio je ranije za N1 glavni koordinator u Upravi saobraćajne policije major Vladimir Vida.

Kamera istovremeno pokriva dve saobraćajne trake i beleži registarske oznake svih vozila koja prođu. Sistem za svega nekoliko sekundi proverava u bazi podataka da li je i kada vozilo registrovano i ako je sve u redu pojavi se zelena boja na displeju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • I ovako je represija saobraćajne policije maksimalna, još i to da nabave i pun pogodak. Počeo narod da ih zaobilaze a sve ispravno na vozilu i vozač takođe

%d bloggers like this:
Send this to a friend