Društvo

Da li je inspekcija u Požarevcu spremna za kažnjavanje zbog kovid propusnica?

Foto:Boom93/M.Veljković
Inspekcije i komunalna milicija počeće od večeras da kažnjavaju sve koji se posle 22 sata nađu u ugostiteljskim objektima - kafićima, restoranima, barovima, bez kovid propusnica. Primena ove mere počela je od subote, ali su tokom prethodna dva dana inspekcije imale savetodavnu funkciju, a građanima i ugostiteljima su ostavljena dva dana da se prlagode.

Primena kovid propusnica važi i za sve proslave posle 22 sata – rođendane, svadbe, krštenja – koje se organizuju u ugostiteljskim objektima.

“Tokom vikenda išli smo u edukativne posete i obavestili ugostitelje o svemu onome što piše u uredbi, šta je njihova obaveza. To se odnosi na to da koronaredari moraju posle 22 sata na ulazu da kontrolišu i  puštaju samo one goste koji imaju elektronski sertifikat“, navodi za Boom93 Zaklina Jovović, rukovodilac odeljenja za inspekcijske poslove.

QR kod sa kovid propisnice može da se očita uz pomoć mobilnog telefona i da se potvrdi da je propusnica validna ili ne – da li je u zelenom ili crvenom statusu. Skenirani kod vodi na sajt eUprave gde su dostupni svi neophodni podaci o vakcinaciji i testiranjima na koronavirus.

„Redari će biti u obavezi da preko QR koda čitaju kod koji se nalazi na elektronskom sertifikatu. Prilikom izlaska na teren kontrolišemo i pružaoce usluga, odnosno ugostitelje, ali i korisnike usluga, građane“, dodaje Jovović.

Ukoliko večeras inspektori u lokalu zateknu gosta koji nema kovid propusnicu lokal se prazni i zatvara na 24 sata. Predviđene su i novčane kazne: za pravna lica 300.000 dinara, za preduzetnika 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000 dinara, kovid redara 30.000 i gosta 5.000 dinara. Ukoliko se vlasnik ugostiteljskog objekta ponovo zatekne u prekršaju, kazna je zatvaranje lokala na 72 sata.

U subotu uveče počela je inspekcijska kontrola njihove primene, tačnije generalna proba. Komunalni i sanitarni inspektori u toku noći su samo informisali građane i vlasnike lokala, a od ponedeljka kreće kažnjavanje.

Foto. FB printscreen

Pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata u Požarevcu objavili su i na društvenim mrežama i svojim objektima da na ovu meru reaguju tako što zatvaraju svoje kafiće u 22 sata, ne želeći i da svoje goste dele na vakcinisane i nevakcinisane, te da žele da se bave isključivo poslom ugostitelja, a ne i kontrolora.

Boom93 je kontaktirao nekoliko ugostitelja u gradu da prokomentarišu nove mere i kontrole inspekcija, ali niko od njih nije bio voljan da govori za naš medij na ovu temu.

Da li se valjano primenjuje nova mera, koju je Krizni štab usvojio na poslednjoj sednici, kontrolisaće 46 inspekcija u Srbiji sa 2.400 inspektora, kao i komunalna milicija.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend