Društvo

Da li je polaganje male mature ove godine komplikovanije školama?

Većina aktivnosti u osnovnim školama proteklih dana usmerena je na učenike osmog razreda jer su oni početkom juna najpre imali probu male mature, iz srpskog jezika i kombinovani test su radili kod kuće, a iz matematike u školi. Njih 17, 18 i 19. juna očekuje polaganje male mature na jedam malo drugačiji način.
Boom 93/Arhivska fotografija

„Što se tiče učenika probni, ali i završni ispit se ne razlikuju u odnosu na testove iz prethodnih godina ni po sadržini testa,  broju pitanja ili težini zadataka. Međutim, škole imaju više obaveza jer je drugačiji sam način pregledanja i distribucije testova i to je za nas novina i nešto gde treba da budemo posebno oprezni“, kaže Margareta Sekulović, direktorka Osnovne škole „Sveti Sava“.

Jedna od novina je da za svakog učenika postoji deset indentifikacionih kartica. Za razliku od prošle godine kada je identifikacioni broj učenika imao šest cifara, sada ima osam cifara. Pet kartica je za učenika, a pet za školu.

Od svojih pet kartica, prvu učenik lepi u svoju đačku knjižicu, a drugu je zalepio na probni završni test iz matematike.

Od onih koje su namenjene školi jedna je išla na probni test iz srpskog jezika, a druga na kombinovani test.

„Tako da učenici imaju sada još tri nalepnice koje čuvaju za završni test iz srpskog, matematike i kombinovani test, a tri koje su ostale u rezervi za školu i jesu rezerva, ukoliko dođe do neke greške ili učenik nešto pogreši, novina je da se zamenjuje ceo test i cela omotnica testa“, ističe za Boom 93 Sekulović.

Testove učenika prikupljaju predsednici školskih upisnih komisija, direktori škola i stavljaju u posebne kese.

Omotnica testa se sastoji iz dva dela, za učenika i za školu. Kada se završi test učenik deo omotnice dobija i nosi kući i preko šifre koja se tu nalazi može da proveri šta je uradio i da ima uvid u svoj test. Primerak za školu direktor škole pakuje opet u drugu kesu i nosi u školsku upravu. Iz školske uprave testovi se distribuiraju u Zavod za vrednovanje kvaliteta gde se skeniraju, a samo pregledanje testova vrši se na posebnim punktovima. Za naš okrug postoje dva punkta u Požarevačkoj gimnaziji i Gimnaziji „Mladost“ u Petrovcu na Mlavi.

„To znači da naši nastavnici tada odlaze u Požarevačku gimnaziju gde putem linka dobijaju zadatke s tim da ne znaju čiji su zadaci. Oni dobijaju paket od po pedeset zadataka, pregledaju i linkom vrate nazad. Jedan nastavnik u principu pregleda oko 400 zadataka. Jeste komplikovaniji postupak, ali na ovaj način apsolutno ne postoji mogućnost da bilo ko zna čiji je test pregledao“, navodi direktorka.

Ona dodaje da nakon dobijenih rezultata učenici i dalje imaju mogućnost da ulože žalbu na rezultate.

Smatra da će i pored brojnih novina pre svega za školu, polaganje samog ispita proteći dobro i da će većina učenika upisati željene škole, jer kako kaže i probni test je prošao bez problema.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend