Društvo Ekonomija

Koliko su državne mere podsticaja imale efekta u gradu i okrugu?

Pixabay ilustracija
Agencija za privredne registre objavila je Mapu registra mera i podsticaja regionalnog razvoja, koja pokazuje da su ukupni podsticaji države u prvoj polovini godine realizovani u iznosu od 67,03 milijardi dinara, pri čemu se 62,48 milijardi dinara, odnosno 93,2 odsto, odnosilo na bespovratna sredstva.

U Mapi se nalaze  ključni podaci o privredi i neprofitnom sektoru, koji su objedinjeni iz različitih izvora, tako da ona pruža sveobuhvatnu sliku razvoja domaće ekonomije, ukupno i po teritorijalnom principu, za tekuću i tri prethodne godine.

Kakvi su podsticaji bili u Požarevcu?

Prema informacijama koji se nalaze u Mapi podsticaja Grad Požarevc pripada prvoj grupi razvijenosti, odnosno razvijanost grada je iznad republičkog proseka.

U gradu državni podsticaji, od 2018. godine do 2021. godine, bili su usmereni ka energetskoj infrastrukturi. Najviše podsticaja država je usmerila ka velikim privrednim društvima.

Treba napomenuti da su ta sredstva najviše izdvojena 2018. godine kada je krenula realizacija izgradnje novog bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“.

Kakvo je stanje u ostalim opštinama u okrugu?

Veliko Gradište se nalazi u grupi opština trećeg stepena razvijenosti, odnosno razvijenost od 60% do 80% republičkog proseka.

U ovoj opštini državni podsticaji, od 2018. godine do 2021. godine, bili su u obrazovanju, kulturi i sportu. Najviše tih podsticaja je koristila jedinica lokalne samouprave.

Opština Veliko Gradište je preko ove državne pomoći izgradila Sportsku halu na Srebrnom jezeru i rekonstruisala Narodni muzej.

Opštine Golubac, Malo Crniće i Petrovac na Mlavi spadaju u grupu opština četvrtog stepena razvijenosti, odnosno 60% ispod republičkog proseka.

U ovim opštinama, od 2018. godine do 2021. godine, najviše sredstava reginalnog razvoja bilo je opredeljeno ka poljoprivrednicima, stoga su ovi posticaji išli ka poljoprivrednim gazdinstvima.

U opštini Žabari, koja takođe spada u četvrtu grupu razvijenosti, u predhodne tri godine najviše sredstava državnog podsticaija  išlo je ka promociji izvoza, a korisnici tih sredstava bila su mikro, mala i srednja preduzeća.

Opština Kučevo, takođe, spada u četvrtu grupu razvijenosti. Kako se navodi u Mapi podsticaja u ovoj opštini najviše državnih sredstava bilo je usmereno ka saobraćajnoj infrastrukturi, a korisnik je bila jedinica lokalne samouprave.

Treba napomenuti da je Republika u Braničevskom okrgu najviše sredstava opredelila za razvoj energetske infrastrukture, odnosno oko 2 milijarde dinara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend