Društvo Ekologija

Da li su menjani kriterijumi za merenje kvaliteta vazduha?

zagađenje vazduha
Publicdomainpictures/Ilustracija
Agencija za zaštitu životne sredine nije menjala kriterijume za merenje kvaliteta vazduha, već je došlo do modifikacije indikativnog indeksa na aplikaciji za mobilne telefone, rekao je za RTS direktor agencije Filip Radović. Kaže da se prethodna tabela bazirala na dnevnim modifikacijama, a sada se iskazuju promene na sat vremena.

Filip Radović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da se u aplikaciji nalaze svi parametri i kategorije i da je u svakom trenutku iskazan koeficijent svake zagađujuće materije, uključujući PM 2,5 i PM 10 čestice.

Navodi da je novi indeks koji je upotrebljen najdominantniji u Evropi, i da se već koristio u Srbiji od strane zavoda za javno zdravlje.

Tvrdi da on nije blaži i da su kriterijumi za PM 10 čestice još oštriji. Kada je reč o sumporu, kaže, to je čak duplo pooštreno.

Radović je, povodom kritika, rekao da se optužuju ljudi koji su u prethodnih pet godina povećali koeficijent monitoringa u Srbiji za 80 odsto.

Prema njegovim rečima, jedini razlog što se ovoliko priča o kvalitetu vazduha je to što se to danas ne krije od građana i što su informacije dostupne.

Kakvi su kriterijumi za PM 2,5 čestice

Na pitanje o promeni kriterijuma za PM 2,5 čestice, Radović kaže da su oni jasno definisani zakonom, a da je promenjen indikativni indeks, i da on jeste nešto manji za PM 2,5, ali ponavlja da je stroži za PM 10.

Prethodno je kriterijum za PM 2,5 bio 40 mikrograma po kubnom metru, a ove godine je 55. Radović dodaje da su podaci transparentni i da jasno u svakom trenutku piše koliko ima mikrograma po kubnom metru.

Kako je rekao, prethodna tabela je rađena u prethodnoj deceniji, i bazirala se na dnevnim modifikacijama, a u međuvremenu se iskazuju promene na sat.

Na pitanje o kritikama bivšeg načelnika agencije Milenka Jovanovića, koji je naveo da je dobio otkaz jer se suprotstavio tim izmenama, Radović kaže da je on iskoristio momenat i da je i on bio za te izmene.

Jovanović je rekao da je direktor Agencije naložio kompaniji da izmeni prikazivanje podataka, a da niko ko se time bavio to nije znao.

Filip Radović je odbacio te zamerke ističući da to nije istina.

„Ne mogu da verujem da neko s kim smo sarađivali tolike godine, da dramatično modifikuje svoje ponašanje“, kaže Radović.

Tema aerozagađenja aktuelna

Devetnaest ekoloških organizacije je zatražilo smenu Radovića i da Jovanović bude vraćen na posao, a Filip Radović na to kaže da je uloga nevladinih organizacija u društvu veoma važna i da pozdravlja ekološki aktivizam, ali da se dešava da se to politizuje.

Radović navodi da, ako se pogleda kvalitet vazduha u Srbiji, u 2020. godini je bilo 65 dana iznad dozvoljenih granica, a 2011. je to bilo 160 dana.

Ističe da je tema zagađenja vazduha veoma aktuelna i da je to prema procenama svetskih organizacija jedan od najvećih izazova za savremenu civilizaciju.

Dodaje da su neki dobronamerni, ali da neki žele na tome materijalno da profitiraju ili da se politički afirmišu.

Filip Radović navodi da se vidi šta je urađeno po pitanju monitoringa u Srbiji i da nečiji subjektivan osećaj ne predstavlja realno stanje na terenu.

Ustavom garantovane informacije o kvalitetu vazduha  Kaže da Agencija upešno obavlja misiju monitoringa.

„Najvažnije je da se otvori ta aplikacija i da se jasno vidi kolika je koncentracija u bilo kom trenutku i to se ne može promeniti“, ističe Radović.

Danas će u Beogradu biti održan protest zbog zagađenja vazduha, a direktor Agencije za zaštitu životne sredine je rekao da je uvek dobro da se razgovara o kvalitetu vazduha i da Srbija Ustavom garantuje informacije o stanju životne sredine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend