Društvo

Da li u Srbiji postoji obaveza da se obustavi rad zbog ekstremno visokih temperatura?

Pixabay ilustracija
Narednih dana uslediće drugi talas velikih vrućina ovog leta, a temperature bi, prema poslednjim prognozama meteorologa, u nekom trenutku ove i naredne sedmice trebalo da dostignu i 38 stepeni Celzijusa.

Vreli talas imali smo i poslednje sedmice u junu, a ekstremna vrućina koja smeta svima, posebno teško pada onima koji moraju da rade, pre svega, na otvorenom. Zakonima u Srbiji nije regulisano koji su to konkretno uslovi koje poslodavac mora da obezbedi za rad zaposlenom u takvim okolnostima, kao ni iznad koje temperature su dužni da obustave rad.

Postoji, međutim, preporuka koju je Vlada usvojila još 2007, a u kojoj se kaže da poslodavci treba da organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova kao i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura.

Opširnije možete pročitati na portalu Danasa.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend