Društvo

Da li u Srbiju može da se uđe bez PCR testa i karantina?

Foto: Pixabay/Ilustracija
Na koji način državljani Srbije, ali i strani državljani mogu da uđu u Srbiju, odnosno da li im je potreban PCR test za prelazak granice? Ovo su pitanja koja često muče kako naše ljude tako i strance koji se odlučuju na putovanje u Srbiju.

Boom93 je kod naših sugrađana koji su se nedavno vratili iz nekoliko država u Evropi proveravao na koji način su ušli u Srbiju i da li su na granici prilikom ulaska dobili neke smernice ili im je tražen negativan PCR test.

Danijela Stojićević koja je u subotu došla iz Austrije kaže da se pre polaska u Srbiju, u Beču nisu ni raspitivali koja je procedura za ulazak u zemlju.

„Odlučili smo se za polazak u trenutku zato što je muž morao da dođe da završi nešto, tako da smo bukvalno kupili karte za autobus i krenuli bez ikakvog prethodnog informisanja koji su uslovi za ulazak u Srbiju“, navodi ona.

Kako kaže na granici ih je dočekao carinik koji je ušao u autobus, i svim putnicima samo udario pečate u pasoše.

„U Srbiju smo ušli preko Horgoša i zaista nikome nisu tražili test. Konkretno nama nisu tražili izveštaj o urađenom PCR testu, a takođe nismo dobili ni rešenje o izolaciji, bar je tako bilo u našem slučaju“.

Tek kada su stigli u Požarevac čuli su da im za ulazak u Srbiju treba ili negativan PCR test ili im se određuje samoizolacija.

Slično iskustvo je imao i Dragan D. koji je iz Nemačke u Srbiju došao pre dve nedelje, a granicu prešao takođe na graničnom prelazu Horgoš.

„Kod mene je bila specifična situacija, jer sam dvojni državljanin, imam i srpski i pašoš Severne Makedonije tako da je do nesporazuma došlo kada sam na granici greškom pokazao makedonski pasoš. Tada su mi tražili negativan PCR test, jer sam strani državljanin, ali je ubrzo sve rešeno jer sam predao srpski pasoš i ušao u zemlju bez ikakvih problema“, navodi naš sugrađanin.

Dodaje da na granici nije dobio nikakvo rešenje o izolaciji ili preporuku da po dolasku u Požarevac uradi PCR test.

„Test sam uradio tek kada je trebalo da se vratim za Nemačku, jer sam dobio informaciju da moram da imam negativan PCR test kada budem ulazio u Nemačku“, zaključuje on.

Takođe, istraživali smo kakva je situacija prilikom ulaska naših državljana u Srbiju preko graničnog prelaza Batrovci na granici sa Hrvatskom.

Naš sugrađanin Igor V. koji radi u Hrvatskoj pre nekoliko dana je došao na kraći odmor i kako je rekao za naš medij, prilikom ulaska u Srbiju na granici mu nije tražen ni PCR test, ali ni antigenski test.

„Pored toga što mi nisu tražili bilo kakav test nisam ni dobio rešenje o izolaciji, što je recimo bio slučaj prethodni put kada sam došao u decembru. Tada sam dobio rešenje o izolaciji i mogućnost da uradim PCR test u Požarevcu i na taj način prekinem izolaciju. Međutim, sada od toga nisam dobio ništa“, kaže on.

Napominje da prilikom povratka u Hrvatsku mora da ima urađen PCR test koji nije stariji od 48 sati.

Koja su pravila za ulazak u Srbiju?

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima sa regulisanim boravkom u Republici Srbiji (imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji) koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, iz svih država sveta (izuzev iz Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske), a ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, prilikom pasoške kontrole uručuje se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana, stoji između ostalog na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Navedeno se, kako piše na sajtu, ne primenjuje na lica koja su potpuno vakcinisana (vakcinisani sa dve doze, odnosno sa jednom dozom – ako su vakcinisani sa AstraZeneca COVID-19 vaccine) u Republici Srbiji i koja o tome poseduju potvrdu izdatu od strane zdravstvene ustanove, odnosno organa.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • A kako u slučaju, da sam vakcinisana dva puta izvan Srbije, a imam dvojno državljanstvo? Mogu li ući u Srbiju? Mnogo je nejasnoća.

%d bloggers like this:
Send this to a friend