Društvo

Da li učenici trpe usled odsustva nastavnika zbog korone?

Foto: Boom93/M. Veljković
Učenici u polovini Srbije su na onlajn ili kombinovanoj nastavi, a neke škole već imaju problem s manjkom nastavnika. Iz školske uprave Požarevac za Boom93 kažu da ima nastavnika koji su van škole zbog koronavirusa, ali da je situacija za sada pod kontrolom i da nema problema oko pronalaska zamene za obolele nastavnike.

“Ima i nastavnika i učenika koji su zaraženi, ali je stanje korektno. Možemo da održavamo nastavu regularno, a da se odsustvo nastavnika ne odrazi na kvalitet nastave i možemo da nađemo zamenu. Učenici ne trpe usled nastavnika koji su trenutno van škole zbog virusa”, kaže Veliša Joksimović, načelnik školske uprave Požarevac.

Dodaje da se nastava odvija redovno u školama, osim onih odeljenja koja su na onlajn nastavi gde je više od dva učenika zaraženo.

“Za te učenike je organizovana onlajn nastava i to funkcioniše dobro”, navodi Joksimović.

S obzirom da su nam iz školske uprave rekli da oni nisu nadležni za dostavljanje informacija o broju zaraženih nastavnika, Boom93 se obratio direktorima osnovnih i srednjih škola.

Prema podacima koje smo dobili u većini škola ima nastavnika koji su pozitivni na koronavirus i to su uglavnom 1 ili dvoje njih, dok u pojedinim nema zvanično potvrđenih predavača koji su na bolovanju usled koronavirusa.

U Tehničkoj školi u Kostolcu za sada nema profesora koji su pozitivni na koronavirus.

“Nemamo pozitivne profesore, tako da za sada škola funkcioniše normalno”, kaže direktorka Nela Aleksić.

Slobodan Stojićević, direktor Poljoprivredne škole navodi da škola funkcioniše normalno i pored pozitivnih kolega.

“Imamo pet kolega koji su van stroja, ali među njima ima i nenastavnog osoblja, tako da škola ne trpi i nastava se odvija po planu”, kaže direktor.

U Osnovnoj školi “Dositej Obradović” nema pozitivnih nastavnika, a samo jedno odeljenje nastavu prati po kombinovanom modelu. Direktorka škole Ivana Joksimović navodi da na bolovanju usled koronavirusa ima vannastavnog kadra, a da škola sasvim normalno funkcioniše.

U svim školama Braničevskog okruga nastava se odvija po prvom modelu, odnosno neposredno, odluka je  Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u školama, a na osnovu epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend