93 sekunde Društvo

Da li zbog alergija morate na pregled u kovid ambulantu? (VIDEO)

Foto: Boom93/MMV
Iako je osetan pad broja zaraženih koronavirusom, i dalje se testira veliki broj ljudi. Lekari kažu da mnogi sada imaju problem sa sezonskim alergijama, jer je aktivnost polena na visokom nivou.

Sve više ljudi ima polensku alergiju koja najviše pogađa decu i relativno mlade. Uporni kašalj, kijavica, zapušen nos i crvenilo očiju, problemi su koji uznemiravaju i pacijente, ali i njihovu najbližu okolinu jer liče na simptome korone.

U ovom periodu je dodatno otežavajući faktor prisustvo alergena u vazduhu, a tu se pre svega misli na alergene polena. Uglavnom pacijentii koji imaju dijagnostikovanu alergiju na polen ili na neki alergen oni u ovom periodu očekuju pogoršanje svojih tegoba i ti pacijenti uglavnom nisu problem kada je razlikovanje između alergija i kovida u pitanju.

Međutim, da li je za one kojima se prvi put javljaju simptomi alergije kovid ambulanta prva stanica gde se javljaju?

„Pacijent koji ima kijavicu alergijskog tipa on kija u serijama vezano nadražajno ima tih nekih razlika, ali kada pacijentu nije jasno uvek treba prvo da potraži savet izabranog lekara, koji će da proceni da li je pacijent za pregled u njegovoj ordinaciji, a ako izabrani lekar proceni da je u pitanju sumnja na kovid poslaće ga da zakaže pregled u kovid ambulanti“, kaže Кatarina Milićević, iz Doma zdravlja Požarevac.

Dr Katarina Milićević, Dom zdravlja Požarevac

Pacijenti nikako ne bi trebalo da se leče na svoju ruku i zanemaruju simptome, jer stanje može da se iskomplikuje.

„Tako da je najbolje za pacijente koji su u nedoumici ili nemaju dijagnostikovanu alergiju ili prosto sumnjaju da se jave svom izabranom lekaru koji će im dati pravi savet i da ne uzimaju lekove na svoju ruku“, navodi ona.

Lekari upozoravaju da na porast broja novih pacijenata utiču različiti faktori, a naročito je povećan broj dece koja se javljaju sa simptomima alergija.

„Ranije nija bila tolika učestalost dece koja su imala tu vrstu simptoma. Tačan uzrok se ne zna, nešto se dešava u spoljašnjoj sredini što provocira manifestaciju alergije kod dece koja su već genetski opterećena imaju tu genetsku sklonost da reaguju alergijski na različite vrste polena“, ističe pedijatar dr Svetlana Nikolić Acić.

Dr Svetlana Nikolić Acić, pedijatar

Ona dodaje da postoje studije prema kojima se sve učestalija pojava alergija vezuje za preteranu upotrebu antibiotika i to u najranijem periodu života kod dece kada treba da se razvije imuni sistem i to u onom pravilnom smeru, ne u smeru da alergijski reaguje na različite čestice iz spoljšnje sredine, što je i tačno jer stvarno postoji velika zloupotreba antibiotika.

Ovo je period kada najviše cveta drveće, i to breza, kesten, a uskoro će i lipa. Кoncentracija polena varira u toku dana, a najveća je u jutarnjim satima. Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu trenutno su registrovane niske koncentracije polena breze, kestena i lipe, ali su zato u porastu koncentracije polena trava koji u ovom trenutku zadaje poteškoće osobama sklonim alergijskim reakcijama.

Lekari savetuju pacijente da u to vreme ne borave u prirodi i da jačaju imunitet.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend