Društvo

Da li znate koje su epidemijske mere na snazi?

Foto;Boom 93
Nakon poslednje sednice Kriznog štaba, doneta je odluka o dodatnom ublažavanju mera, odnosno odlučeno je da se stariji osnovci i srednjoškolci vrate u školske klupe. Pre toga su mere takođe ublažene otvaranjem bašti ugostiteljskih objekata. Ali, postavlja se pitanje da li građani nakon uvođenja novih i ublažavanja postojećih mera znaju koje su trenutno epidemijske mere na snazi?

Takođe, na poslednjoj sednici predloženo je i da cena pi-si-ar testa za srpske i strane državljane bude izjednačena, odnosno da stranci umesto 18.000 plaćaju 9.000 dinara.

Koje su mere na snazi u Srbiji?

Kako rade ugostitelji?

Ugostitelji, na osnovu mera koje su ranije donete, mogu pružati svoje usluge u baštama, na otvorenom, uz primenu svih protivepidemijskih mera. Njihovo radno vreme je do 22 sata.

Mora se držati distanca među gostima, a popunjenost stolova je maksimalno do 50 odsto punog kapaciteta. Ne sme se izvoditi muzika uživo.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba razgovaralo se o otvaranju unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, ali ta odluka još nije doneta i zavisiće od daljeg razvoja epidemijske situacije.

Ugostiteljski objekti mogu vršiti šaltersku prodaju hrane i pića, a dostava se može vršiti 24 sata dnevno.

Trenutno je do ponedeljka aktuelna i mera koja se odnosi i na hotele, a u kojima restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Radno vreme ostalih objekata

Prodavnice prehrambene robe, frizerski i kozmetički saloni, teretane, spa-centri mogu raditi do 22 časa.

Takođe i ustanove kulture – bioskopi, pozorišta, galerije, biblioteke.

Tržni centri ponovo rade od ove sedmice, posle višenedeljnog zatvaranja. Njihovo radno vreme je od 6.00 do 22.00.

Ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara zabranjen je rad, ali je njima omogućena šalterska prodaja hrane i pića.

Neograničeno mogu da rade apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i laboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.

Ulazak u Srbiju

Svi građani Srbije koji su potpuno vakcinisani, s potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, mogu da uđu u zemlju bez pi-si-ar testa i bez izolacije.

Takođe, i stranci koji su potpuno vakcinisani u Srbiji mogu da uđu u našu zemlju bez karantina, pi-si-ar testa i izolacije.

Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze „sputnjika“, dve doze „Fajzera“, dve doze „Sinofarma“ i prvu dozu „Astra-Zeneke“.

Izolacija

Svi koji u svom domaćinstvu imaju člana porodice koji je oboleo moraju da idu u izolaciju do 14 dana.

To ne važi za one za koje se zna da su preležali kovid, one koji su se vakcinisali i zdravstvene radnike.

Svakako, u izolaciji moraju biti i oni koji su zaraženi koronavirusom, a nemaju simptome bolesti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend