Društvo

Dačić: Novi članovi RIK su rezultat međustranačkog dijaloga

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Poslanici Skupštine Srbije započeli su novu sednicu, na kojoj po hitnom postupku razmatraju izmene u sastavu Republičke izborne komisije (RIK).

Na početku sednice minutom ćutanja je odata pošta poslaniku Socijalističke partije Srbije Milutinu Mrkonjiću, koji je preminuo u subotu.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je na početku da je njegov predlog novih članova RIK praktično deo dogovora u međustranačkom dijalogu, kako bi se omogućilo da van standardnog sastava RIK u radu te komisije učestvuju i vanparlamentarne stranke.

„Dogovoreno je da se predloži šest članova i šest zamenika iz stranaka koje nisu u parlamentu, bilo da su bojkotovale, bilo da nisu prešle cenzus shodno tome, u zakonu je napisano da ja formalno podnosim taj predlog, a to je u stvari rezultat njihovih predloga i to važi samo za ovu situaciju, za predstojeće izbore i za referendum“, rekao je Dačić.

U zvaničnom obrazloženju je navedeno da se pravni osnov za donošenje ove odluke zasniva na Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, u kojem stoji da će prvi naredni republički referendum sprovesti RIK, čiji će sastav biti proširen za još šest članova i zamenika članova iz reda stručnjaka za izborno pravo i izborni proces.

Dačić je Skupštini uputio predlog da u Republičku izbornu komisiju budu izabrani Vladimir Matić, Srđana Vidović, Biserka Živković, Miloš Tomašević, Željka Radeta i Miroslav Vasić, a u predlogu nije navedeno u ime koje stranke su kandidati predloženi.

Na dnevnom redu je Predlog Odluke o izmenama odluke o prestanku funkcije i imenovanju u Republičku izbornu komisiju, koji je podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović.

Za članove RIK on je predložio Nemanju Popovića i Džemila Sijarića, a za zamenike Branibora Jovičića, Enisa Zekovića i Marinu Marković.

Glasanje o tim predlozima najavljeno je za danas oko 18 časova.

Dačić je takođe najavio da će za sutra najverovatnije zakazati još jednu sednicu, na kojoj će se razmatrati predlog ustavnih amandmana.