Društvo Politika

Dačić: Novi članovi RIK su rezultat međustranačkog dijaloga

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)
Poslanici Skupštine Srbije započeli su novu sednicu, na kojoj po hitnom postupku razmatraju izmene u sastavu Republičke izborne komisije (RIK).

Na početku sednice minutom ćutanja je odata pošta poslaniku Socijalističke partije Srbije Milutinu Mrkonjiću, koji je preminuo u subotu.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je na početku da je njegov predlog novih članova RIK praktično deo dogovora u međustranačkom dijalogu, kako bi se omogućilo da van standardnog sastava RIK u radu te komisije učestvuju i vanparlamentarne stranke.

„Dogovoreno je da se predloži šest članova i šest zamenika iz stranaka koje nisu u parlamentu, bilo da su bojkotovale, bilo da nisu prešle cenzus shodno tome, u zakonu je napisano da ja formalno podnosim taj predlog, a to je u stvari rezultat njihovih predloga i to važi samo za ovu situaciju, za predstojeće izbore i za referendum“, rekao je Dačić.

U zvaničnom obrazloženju je navedeno da se pravni osnov za donošenje ove odluke zasniva na Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, u kojem stoji da će prvi naredni republički referendum sprovesti RIK, čiji će sastav biti proširen za još šest članova i zamenika članova iz reda stručnjaka za izborno pravo i izborni proces.

Dačić je Skupštini uputio predlog da u Republičku izbornu komisiju budu izabrani Vladimir Matić, Srđana Vidović, Biserka Živković, Miloš Tomašević, Željka Radeta i Miroslav Vasić, a u predlogu nije navedeno u ime koje stranke su kandidati predloženi.

Na dnevnom redu je Predlog Odluke o izmenama odluke o prestanku funkcije i imenovanju u Republičku izbornu komisiju, koji je podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović.

Za članove RIK on je predložio Nemanju Popovića i Džemila Sijarića, a za zamenike Branibora Jovičića, Enisa Zekovića i Marinu Marković.

Glasanje o tim predlozima najavljeno je za danas oko 18 časova.

Dačić je takođe najavio da će za sutra najverovatnije zakazati još jednu sednicu, na kojoj će se razmatrati predlog ustavnih amandmana.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend