Društvo

Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun?

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Dan zaljubljenih je praznik koji se slavi 14. februara svake godine širom sveta. Ovaj dan predstavlja priliku da se izraze osećaji prema voljenim osobama. Međutim, u Srbiji, 14. februar takođe predstavlja i dan Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vinara.

Sveti Trifun je bio sveštenik u antičkom gradu Kolasiji u Frigiji. Bio je poznat po svojoj hrabrosti i žrtvovnosti, te se smatra da je zbog toga bio omiljen među ljudima. Nakon što je odbio da se pokloni rimskom bogu Dionisu, bio je mučen i pogubljen 250. godine. Sveti Trifun se u srpskoj tradiciji slavi kao zaštitnik vinograda i vinara.

U Srbiji se 14. februar obično obeležava kao dan Svetog Trifuna. Vinogradari posjećuju svoje vinograde kako bi ih blagoslovili i zatražili od Svetog Trifuna da im pomogne u dobrom rodu i proizvodnji vrhunskog vina.

Međutim, 14. februara širom sveta, a i u Srbiji, obeležava se i Dan zaljubljenih. Ovaj praznik izvorno je praznik Protestantske i Rimokatoličke crkve i vezuje se za Svetog Valentina, koji je bio episkop i mučenik. Zbog toga je mišljenje povodom obeležavanja ovog praznika u našem narodu podeljeno. Ipak, danas je ovaj praznik sekularan i ima internacionalni karakter.

Za Dan zaljubljenih organizuju se različiti događaji i proslave. Parovi obično izražavaju svoju ljubav jedni drugima uz poklone i romantične večere. Međutim, ovo se često vezuje i za Svetog Trifuna, pa je tako popularno da parovi koji se bave vinogradarstvom posete svoje vinograde zajedno.

Deda Limina tajna dugovečnosti

Među mnogim ljubiteljima vina širom sveta nalaze se i vinogradari koji ceo život posvećuju proizvodnji vrhunskog vina. Jedan od njih je i deda Velimir iz sela Drmno, koji ima 97 godina i celi svoj život posvetio je vinogradarstvu.

FOTO: A. Stepanović

Deda Velimir je primer dugovečnosti i vitalnosti. On tvrdi da je tajna njegovog dugog života upravo u svakodnevnoj konzumaciji vina koje proizvodi od grožđa iz svog vinograda. Svaki dan popije čašu čistog vina, a ističe da je umerenost ključna kada se radi o bilo kojoj vrsti hrane i pića.

U anketi koja je sprovedena putem naše facebook i instagram stranice Boom93, a koja se odnosi na to da li danas slavite Svetog Trifuna, Dan zaljubljenih ili ništa od navedenog, većina ispitanika je glasala kako ne slavi ništa od toga.

Rezultati su sledeći – 46 upupnih broja glasova, od čega je 22% (10 glasova) za Svetog Trifuna, 24% (11 glasova) za Dan zaljubljenih, a 54% (25 glasova) je nijedno od ova dva.

Bilo da slavite jedan ili drugi praznik, Boom93 vam želi prijatan dan!