Društvo

Danas je Dan slovenske pismenosti

Boom93/N.Stojićević
Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj, ustanovljen je u čast Solunske braće - Ćirila i Metodija, tvoraca azbuke i gramatike. Ostali su upamćeni kao "slovenski apostoli", koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo ove braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve obeležava se i u drugim slovenskim zemaljama.

Simbol su slovenske pismenosti i slovenskog prosvetiteljstva. Kao prosvetitelje slovenskih naroda, Crkva ih molitveno ističe kao ravnoapostolne. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji. Posle smrti solunske braće, njihovi učenici, Kliment i Naum, nastavili su njihov prosvetiteljski rad.

Povodom obeležavanja Dana slovenske pismenosti, orkestar Centra za kulturu Požarevac, Gvardija održaće koncert  danas od 19 časova u velikoj sali Centra za kulturu.

Na koncertu će učestvovati mešoviti hor Centra za kulturu, pevačka grupa GANIP i etno horić Ganip-a.

Cena ulaznice je 250 dinara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend