Društvo

Danas je Svetski dan kafe

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Širom svieta danas se obeležava Međunarodni dan kafe, najpopularnijeg napitka, bez kojeg većina nas ne može da zamisli početak dana. Mnogi ne bi mogli da zamisle dan bez svoje šoljice kafe, pa tako ni redakcija portala Boom93.

Ovaj napitak konzumiraju ljudi širom svieta i smatra  se definitivno najpopularnijim pićem na planeti, posle vode. Кafa nikad nije bila popularnija, procenjuje se da se dnevno popije tri milijardi šoljica ovog napitka.

Na ovaj dan se takođe odaje priznanje ljudima širom svieta – plantažerima, farmerima, vlasnicima kafića, i mnogim drugima – koji vriedno učestvuju u spremanju napitka koji svi volimo. Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijim su turska kafa, espresso, kapućino.. Biljke kafe se uzgajaju u 70 zemalja svieta, prvenstveno u ekvatorijalnim regionima Amerike, Azije, Indije i Afrike.

Otkrivena je u Etiopiji, i to, kako tvrdi legenda, kada je jedan pastir primetio neobično ponašanje svojih koza koje su postale hiperaktivne nakon što bi obrstile crvene bobice sa grmlja, navodi portal Кafica.rs.

Turci i Holanđani su je doneli u Evropu, gde je najviše piju Finci. Amerikanci su na svetskom nivou najveći potrošači kafe jer dnevno popiju oko 450 miliona šoljica.

Najveći izvoznici kafe su Brazil (31 odsto) i Vijetnam (25 odsto), a slede Кolumbija, Honduras, Indija, Indonezija…

Кada sazru zrna kafe se ubiraju, obrađuju i suše, nakon toga se prže i melju, a kafa je napitak koji se priprema kuvanjem prženih semenki biljke kafe, najčešće u vodi ili mleku.

Kofein, kao sastojak kafe, ima pozitivno dejstvo na raspoloženje i budnost, sprečava pad koncentracije i smanjuje depresiju i anksioznost. Smrtonosna doza kofeina je 100 šoljica kafe.

Stručnjaci tvrde da je najveća bezopasna količina devet šoljica dnevno, ali pošto se za četiri do šest sati uticaj kofeina izgubi, dnevna doza može biti i veća.

Danas posebno uživaj u svojoj šolji omiljene kafe, u društvu ili na radnom mestu.