Društvo

Danas najavljena četiri događaja u Beogradu – brojne ulice zatvorene

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

U Beogradu su tokom dana najavljena četiri događaja zbog čega će brojne ulice u centru grada biti zatvorene, a režim saobraćaja javnog prevoza izmenjen.

U deset časova počinje prvi događaj – ispred Doma Narodne skupštine održaće se svečanost promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

U prve oficirske činove biće promovisano ukupno 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Svečanosti će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ulice u okolini Doma Narodne skupštine biće zatvorene za saobraćaj od 8 do 14.30, a očekuje se i prisustvo velikog broja građana.

Od 13 časova održava se vožnja bolida Formule 1 (Red Bull F1 Showroom). Trasa vožnje je od Studentskog trga, preko Trga republike i Terazija do Trga Slavija zbog čega je taj deo grada zatvoren do nedelje, a umesto trolejbusa saobraćaće autobusi izmenjenom trasom.

Najavljena je i šetnja u okviru manifestacija Evroprajd 2022, a organizatori su Vladi Srbije predalipeticiju za održavanje šetnje, kao i MUP-u zahtev.

Organizatori su najavili da će se učesnici okupljati od 16 časova ispred zgrade Ustavnog suda, a od 17 časova će se kretati Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom i Ulicom Ilije Garašanina, a šetnju će završiti ispred Stadiona „Tašmajdan“ gde će se potom održati koncert.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da ne želi da se bavi temom održavanja Evroprajda, tom, kako je rekao, „pokvareno nametnutom temom srpskom narodu, koju nameću i oni koji su za i oni koji su protiv kao da je u pitanju život i smrt, svi zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje“.

Vučić je rekao da se time bavi MUP i da treba poštovati zakon, ali on nema nameru da ulazi u detalje.

Iz MUP-a su saopštili da zabrana šetnje u okviru Evroprajda ostaje na snazi.

„Zbog različitih laži, podmetanja i pokušaja da se unizi Republika Srbija, njen pravni sistem i njene institucije, želim da saopštim građanima Srbije da niko, a najmanje Ministarstvo unutrašnjih poslova, nije popustilo pred pritiscima velikih sila Zapada, navodi se u jučerašnjoj pisanoj izjavi MUP-a koje potpisuje resorni ministar Aleksandar Vulin.

Za danas je najavljena i šetnja antiglobalista koji se protive održavanju Evroprajda. Trasa i vreme održavanje tog skupa, čije je održavanje MUP takođe zabranio, nisu poznati.

Prethodnih dana održano je nekoliko skupova antiglobalista, a posle skupa i šetnje koji su održani 11. septembra, patrijarh srpski Porfirije služio je ispred Hrama Svetog Save moleban za svetinju braka i porodice.

MUP je u utorak, 13. septembra, doneo rešenja da ne dozvoli šetnju učesnika „Evroprajd 2022“, kao ni učesnika porodične šetnje u organizaciji antiglobalista u Beogradu.

Više javno tužilaštvo saopštilo je da kršenje odluke MUP-a implicira prekršajnu odgovornost, a u slučaju izvršenja bilo kog krivičnog dela na javnom skupu i krivičnu odgovornost.

Upravni sud odbio je tužbu organizatora „Evroprajda“ kojom se osporava odluka MUP-a da se šetnja u okviru ove manifestacije, planirana za danas u Beogradu, zabrani.