Društvo

Danas nove blokade puteva, biće blokiran i put između Petrovca na Mlavi i Žagubice

Foto: FoNet
Ekološke organizacije pozvale su danas građane da se, zbog nerešavanja ekoloških problema, u subotu, 15. januara, pridruže blokadama sabraćajnica na više lokacija u Srbiji.

Blokirane će biti lokacije u Beogradu autoput kod Sava Centra, U Loznici granični prelaz Trbušnica, zatim Preljina, Užice – ložionički most, Pesak put Požega – Kosjerić, Nova Varoš…, saopštio je Ekološki ustanak. Na blokade su pozvali i Savez ekoloških organizacija Srbije, Akcija, Ekološki front Novi Sad i mnoge druge ekološke organizacije, navodi se u saopštenju.

Podsetli su da su juče, na pisarnici zgrade Vlade Srbije ostavili zahteve i dodali da su „predstavnci vlasti juče od građana bežali, a danas se prave mrtvi“. „Zato u subotu idemo svi na blokade!“, navodi se u saopštenju.

Podsetili su da traže da sve potpisano sa Rio Tintom bude stavljeno na sto, odnosno objavljeno i da se ukine uredba Vlade o prostornom planu za projekat „Jadar“. „Nakon ovoga ćemo da pričamo o moratorijumu i drugih 40 planiranih rudnika koje su planirali da legalizuju kroz Postorni plan Srbije“, navodi se u saopštenju.

Istakli su da se „najveći košmar (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića u njegovoj karijeri zove Rio Tinto“. Naveli su i da su „građani rekli svoje“, te dodali da se „oni (vlast) snebivaju da to i poslušaju“.

Biće blokiran magistralni put između Petrovca na Mlavi i Žagubice

Kako je najavljeno na društvenim mrežama danas će biti blokiran i magistralni put Petrovac na Mlavi i Žagubice.

U pozivu se kaže da se blokada puta održava  u znak protesta protiv uništavanja prirode i reke Mlave, kao i zbog rasprodaje prirodnih resursa stranim kompanijama, zagađivačima, koje planiraju da otvore rudnike zlata sa površinskim kopovima u Homolju, gde bi zlato ispirali cijanidom.

Blokada će biti postavljena na Šetonjskom mostu na ulazu u Gornjačku klisuru.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend