Društvo Ekonomija

Danas počinje isplata minimalca za turizam i ugostitelje

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu počinje danas. Uprava za trezor danas rano krenula da prebacuje sredstva u vidu minimalca za sektore ugrožene pandemijom koronavirusa.

Pomoć, odnosno iznos od jedne minimalne zarade, je već na računima ugostitelja, hotelijera, rent a car i turističkih agencija, potvrđeno za B92.net.

Reč je o sektorskoj podršci u iznosu od dve milijarde dinara, koja se isplaćuje iz republičkog budžeta za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima.

Ministar finansija Siniša Mali ranije je rekao da će ta dodatna finansijska podrška značiti zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije koronavirusa najviše ugroženi.

Podsetio je da je ovo šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u ovim sektorima u Srbiji, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada.

Ministar je istakao da je Poreska uprava objavila spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države.

Na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede. Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje Uprava za trezor otvora za ovu svrhu.

Ministar Mali je rekao da je procedura za isplatu pojednostavljena, tako da je potreban samo jedan dolazak ovlašćenog lica privrednog subjekta u nadležnu filijalu Uprave za trezor.

Podsetio je da su prethodno isplaćene subvencije hotelijerima u iznosu od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, za šta je izdvojeno 1,2 milijarde dinara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Novac se isplaćuje samo firmama koje su u šifrarniku registrovane za tu delatnost, a svi ostali mogu da se slikaju.
    Od nove godine pljušte otkazi i zatvaranje firmi. Samo gledajte!

%d bloggers like this:
Send this to a friend